Κακάο, ένας θησαυρός στο ντουλάπι μας

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Δεν είναι απλώς μια καφετιά σκόνη που δίνει σοκολατένια γεύση στα γλυκά μας, είναι ένας διατροφικός θησαυρός που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε να καταναλώνουμε σωστά και με μέτρο.

Το κακάο, αντίθετα από τη σοκολάτα που περιέχει λίπος και ζάχαρη είναι μια άκρως υγιεινή τροφή με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, φτάνει να τη χρησιμοποιούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά…

Τι ακριβώς
είναι το κακάο;

Η σκόνη του κακάο είναι το προϊόν που παίρνουμε από τους κόκκους του καρπού του κακαόδεντρου κατόπιν ζύμωσης, θερμικής επεξεργασίας - κατά την οποία απομακρύνεται το βούτυρο κακάο - και άλεσης. Αξίζει να θυμηθούμε πως η επιστημονική ονομασία του κακαόδεντρου είναι Theobroma cacao και προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση, δηλαδή το «φαγητό των θεών» και πως οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που το ενέταξαν στη διατροφή τους.

Γιατί είναι τόσο πολύτιμο;Το κακάο είναι πραγματική βόμβα πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών – 40 φορές περισσότερο από τα μύρτιλα που θεωρούνται super foods.Περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, Β3, βιταμίνες Α, C, E, καθώς και παντοθενικό οξύ.Έχει υψηλή συγκέντρωση σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην πνευματική συγκέντρωση και την αντιμετώπιση φαινόμενων κόπωσης, του διαβήτη τύπου ΙΙ, της αρτηριακής πίεσης.Είναι πλούσιο σε σίδηρο, για την ακρίβεια είναι η φυτική πηγή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου, αποδίδοντας 7.3 mg ανά 100 γρ) καθώς και άλλα μέταλλα όπως ψευδάργυρο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο.Είναι άριστη πηγή ασβεστίου, καλύτερη και από το αγελαδινό γάλα, με περιεκτικότητα 160mg ανά 100g ενώ το γάλα έχει 125mg ανά 100ml.Περιέχει ακανδάμη, μια ουσία που λειτουργεί σαν βελτιωτικό διάθεσης, προκαλώντας αίσθημα ευφορίας.Γενικότερα, το κακάο θεωρείται ευεργετικό για την υγεία αφού συμβάλει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και της καρδιάς, στη μείωση εγκεφαλικών επεισοδίων και της πρόωρης γήρανσης, στη μείωση του λίπους, στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην απόκτηση υγειών οστών, νυχιών και δέρματος κ.α.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατανάλωσης;

Το κακάο, παρόλα τα οφέλη που απαριθμήσαμε παραπάνω, περιέχει και θερμίδες. Για την ακρίβεια 350 θερμίδες/100γρ. άρα, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και φυσικά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και γάλατος. Ένα ρόφημα, χωρίς ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, φτιαγμένο με 1 κουταλιά της σούπας κακάο αποδίδει 45 θερμίδες. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το καταναλώνουμε, αποκομίζοντας μόνο οφέλη. Αξίζει να σημειωθεί πως το κακάο περιέχει και χαμηλά επίπεδα καφεΐνης που εξιτάρει τις πνευματικές μας επιδόσεις, χωρίς την νευρικότητα που μπορεί να μας προκαλέσει ο καφές.

The post Κακάο, ένας θησαυρός στο ντουλάπι μας appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα