Ευρωπαϊκές Δράσεις ΓΕΛ Χορτιάτη/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12:52 24/8/2023 - Πηγή: Sch

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Το Λύκειο του Χορτιάτη έχει λάβει την πολύ τιμητική Διαπίστευση Erasmus+ ΚΑ120 για τα έτη 2021-2027, κατόπιν υποβολής σχετικής ανταγωνιστικής αίτησης. Η απόκτηση της Διαπίστευσης στον τομέα Erasmus+ της Σχολικής Εκπαίδευσης συνιστά πιστοποίηση της επάρκειας και της ικανότητας του Σχολείου για υλοποίηση υποδειγματικών σχεδίων, διακρατικής κινητικότητας στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 (ΚΑ1) η οποία αφορά κινητικότητα μαθητών & εκπαιδευτικών, σκιά εργασίας εκπαιδευτικών & μαθητών και επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

 Η έγκριση για Διαπίστευση βασίστηκε σε έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, με συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας και με ορίζοντα υλοποίησης δραστηριοτήτων το 2027. Αυτοί αφορούν την:  Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη για την επίτευξη ενός πιο οικολογικού τρόπου ζωής, και την  ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια του ευρωπαϊκού πνεύματος για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας του σχολείου.

Τη σχολική χρονιά 2022-2023 υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις. Πρώτος σταθμός στην Ευρωπαϊκή πορεία ήταν η παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την επιμόρφωση τεσσάρων εκπαιδευτικών στη Βαρκελώνη τον Σεπτέμβριο του 2022. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «Περιβαλλοντική συνείδηση με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη».  Πραγματοποιήθηκαν: α) ενημέρωση για την Ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της περιοχής, β) θεωρητικό σεμινάριο περιβαλλοντικής αφύπνισης, γ) επισκέψεις σε τεχνολογικό μουσείο και μουσείο εναλλακτικών μορφών ενέργειας δ) γνωριμία με σχολείο υποδειγματικής διδασκαλίας και ε)πολιτιστικές επισκέψεις.

Δεύτερος σταθμός ήταν η μετακίνηση δέκα μαθητών και τριών εκπαιδευτικών στο Buzau της Ρουμανίας τον Νοέμβριο του 2022. Συνεργαζόμενο σχολείο το Colegiul Economic Buzau. Κεντρικό θέμα της μετακίνησης ήταν το δάσος και η σημασία του στη ζωή μας. (Keep the forest alive). Οι δραστηριότητες ήταν κατά κύριο λόγο βιωματικές και περιλάμβαναν: α) παιχνίδια εξοικείωσης, β) παρουσίαση εργασιών γ) ευαισθητοποίηση για το δάσος μέσω δημιουργίας ποιημάτων, δ) συμμετοχή σε περιβαλλοντικό φεστιβάλ ε) παιχνίδια γνώσεων σε δασικά πάρκα, στ) αθλητικές δράσεις σε δάσος, ζ) επίσκεψη σε οικογενειακές επιχειρήσεις η) επίσκεψη στο αργιλώδες ηφαίστειο, σε μουσείο υπαίθριων γλυπτών, σε μοναστήρι θ) ενημέρωση θεωρητική αλλά και μέσω εικονικής πραγματικότητας και  για την περιοχή και ι) πολιτιστικές επισκέψεις στο Βουκουρέστι.

Τρίτος σταθμός, η επίσκεψη τεσσάρων μαθητών και τριών εκπαιδευτικών στο σχολείο Lycée St D’ Albrett στο προάστιο του St Germain στο Παρίσι. Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα πράσινο σχολείο και να πάρουν καλές πρακτικές για τη μετατροπή και του Λυκείου Χορτιάτη σε «Πράσινο Σχολείο». Παράλληλα, παρακολούθησαν διάφορα μαθήματα παρατηρώντας τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος στη Γαλλία. Δεν έλειψαν επισκέψεις σε εργοστάσιο εναλλακτικής μορφής ενέργειας και παραγωγής βιομάζας, σε σχολικό φυτώριο και φυσικά στα αξιοθέατα του Παρισιού.

Επόμενος σταθμός ήταν η υποδοχή του Ρουμανικού σχολείο. Την πρώτη βδομάδα του Μαΐου (30/4-5/5/2023) φιλοξενήθηκαν από ελληνικές οικογένειες έντεκα μαθητές από τη Ρουμανία και τέσσερις μαθητές από τη Μάλαγα της Ισπανίας. Μέσα από βιωματικές δράσεις, εργασίες και επισκέψεις δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές, Έλληνες και ξένους, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και να αγαπήσουν και να προστατεύσουν το δάσος, το βασικό πνεύμονα πρασίνου της περιοχής του Χορτιάτη.

Την επόμενη εβδομάδα (9/5-12/5/2023) το σχολείο υποδέχτηκε τρεις εκπαιδευτικούς από το Γαλλικό σχολείο Lycée St. D’ Albrett. Παρακολούθησαν διάφορα μαθήματα, μπήκαν στις τάξεις, συζήτησαν με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς για διάφορα θέματα που αφορούν το σχολείο αλλά παράλληλα περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα του Χορτιάτη και της Θεσσαλονίκης, εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά του Δάσους του Χορτιάτη και απόλαυσαν την ελληνική κουζίνα.

Τελευταίος σταθμός ήταν η παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο Βερολίνο από τρεις καθηγητές με θέμα την Εισαγωγή της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην εκπαίδευση. (The Ecocentric Approach: Introducing Sustainability in Education). Το σεμινάριο εκτός από τη θεωρητική κατάρτιση σε θέματα Βιωσιμότητας (Sustainability) περιελάμβανε πολλές βιωματικές και εμπειρικές δράσεις και επισκέψεις.

Όλες οι παραπάνω δράσεις συντέλεσαν στην ευαισθητοποίηση καθηγητών και μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας. Αποτέλεσμα των δράσεων αυτών ήταν να εγγραφεί το σχολείο μας στο Πρόγραμμα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη «Follow Green» και να τοποθετηθούν παντού κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί και πλαστικό, να οριστούν υπεύθυνοι μαθητές που θα ελέγχουν τη σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης των υλικών, να κατασκευαστεί κάδος «κομπόστ» για τα οργανικά υλικά και να γίνει φύτευση οπωροφόρων δέντρων στην αυλή του σχολείου (συλλέχθηκαν οι πρώτοι καρποί), ομορφαίνοντας ακόμη περισσότερο τον αύλειο χώρο. Τέλος, οργανώθηκε μια ομάδα μαθητών-ξεναγών που συνέλεξε πληροφορίες για τα ιστορικά μνημεία του Χορτιάτη και της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας την ξενάγηση όχι μόνο των ξένων επισκεπτών μας αλλά και σχολείων που επισκέφτηκαν τον μαρτυρικό τόπο του Χορτιάτη από το Ζαγκλιβέρι, το Δίστομο και τα Γιαννιτσά.

Όλες οι δράσεις παρουσιάζονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης» 1/6/2022-31/8/2023 στον παρακάτω σύνδεσμο

https://gelchroriatienvironmentalawareness.blogspot.com/

και στο e-book που σύντομα θα δημοσιευθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα