Έργο eTwinning «Chess. The Game of the Kings» από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου

12:42 28/7/2023 - Πηγή: Sch

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου συμμετείχε στο πρόγραμμα «Chess. The Game of the Kings». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του σχολείου κο Παπαηλιού Δημήτριο, ξεκίνησε τον Νοέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Από το σχολείο μας συμμετείχαν 52 μαθητές/τριες από όλες τις τάξεις του Δημοτικού.

Με κεντρική ιδέα το σκάκι και αφού εξασφαλίσαμε τη συναίνεση των γονέων,

οι μαθητές συμμετείχαν σε κοινές δραστηριότητες, κατασκευές, παρουσιάσεις και web-meetings, ενώ διοργανώθηκαν διαδικτυακά online τουρνουά σκάκι μεταξύ μαθητών αλλά και σχολείων. Αναλυτικά, οι μαθητές μας συνεργάστηκαν σε όλες τις δραστηριότητες και παρήγαγαν υλικό τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο: Μαζί με τους partners δημιουργήσαμε ερωτηματολόγια έρευνας εισόδου και εξόδου για μαθητές και γονείς, καρφιτσώσαμε τα σχολεία μας στο google map, παρουσιάσαμε σε κοινή σελίδα τους εαυτούς μας και τα σχολεία μας, συμμετείχαμε σε web meeting εισόδου και εξόδου, δημιουργήσαμε our project brochure, facebook link and blog page, δημιουργήσαμε και ψηφίσαμε για το logo και το poster του προγράμματός μας, συμμετείχαμε σε ευρωπαϊκές δράσεις (safe internet day/safe internet week, code week), ανταλλάξαμε εκπαιδευτικό υλικό για το σκάκι, συμφωνήσαμε σε ένα schedule το οποίο και το τηρήσαμε, ενώ υπήρξε και μεγάλη αλληλοβοήθεια στα web 2.0 tools που χρησιμοποιήσαμε. Επιπλέον, οι μαθητές δημιούργησαν βίντεο, ppt, εικόνες και ζωγραφιές δημιούργησαν με κολλάζ σκακιστικούς πίνακες χρησιμοποιώντας αρχαίους Έλληνες ως φιγούρες σκακιού για το Συλλογικό Artistic Chessboard, συμμετείχαν με προσωπικό κωδικό στο twinspace, και φυσικά έπαιξαν πολύ σκάκι: 5 τουρνουά (εσωτερικά και μεταξύ σχολείων, όλα εξ αποστάσεως μέσω της σκακιστικής πλατφόρμας Lichess). Πολύ σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή μας στο New Υears Calendar, όπου για το μήνα Φεβρουάριο που αναλάβαμε, ξαπλώσαμε όλοι στο προαύλιο φορώντας μαύρα ρούχα και σχηματίσαμε ένα μαύρο πύργο, το οποίο και φωτογραφήσαμε από ψηλά. Τέλος, στο διαδικτυακό κλείσιμο του προγράμματος, τρεις μαθητές από το σχολείο μας παρουσιάστηκαν, αξιολόγησαν το πρόγραμμα, έκαναν ερωτήσεις σε άλλους μαθητές και ανανέωσαν το ραντεβού τους για κάποιο άλλο μελλοντικό πρόγραμμα eTwinning. Όλο το πρόγραμμα έγινε στην Αγγλική γλώσσα.

Το πρόγραμμα αποδείχθηκε υπεράνω προσδοκιών ενεργό και παραγωγικό.  Κατακτήσαμε όλους τους αρχικούς στόχους και προχωρήσαμε ακόμα περισσότερο. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα μας συνεχάρησαν, ενώ αναδείχθηκε το σχολείο μας στην τοπική αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Αποτέλεσμα της ενεργητικότητάς μας ήταν η πρόσκληση που δέχθηκε ο ιδρυτής του προγράμματος να συμμετάσχει  ως εκπρόσωπος eTwinning projects στο School Education Gateway’s Teacher Academy Webinar που διοργανώθηκε από την European Commission με θέμα: «The Role of Chess in Education», καθώς και η απονομή τόσο Εθνικής όσο και Ευρωπαϊκής πιστοποίηση ποιότητας.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν 116, από 15 σχολεία 6 διαφορετικών χωρών (αλφαβητικά): Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία,

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το eTwinning έργο μας μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου:https://twinspace.etwinning.net/193086/home

καθώς και στην ιστοσελίδα του σχολείου:

https://blogs.sch.gr/5dimkorop/?s=etwinning

Keywords
Τυχαία Θέματα