Γαλλικό πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου

Προσθήκη στα αγαπημένα

Ρετρό και πλούσιο σε θερμίδες αλλά υπέροχο, είναι απαραίτητο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Απολαύστε το σε μικρή δόση πάνω σε βουτυρωμένη μικρή φρυγανιά ή φέτα από φρέσκια μπαγκέτα

Χρόνος: ½ ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 6-8 άτομα)

400 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου

250 γρ. βούτυρο (μια συνηθισμένη συσκευασία) κομμένο σε κύβους

1-2 (ανάλογα με το μέγεθος) εσαλότ (ροζ κρεμμύδια) ή ½ μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ κουταλάκι φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι

2 κουταλιές μπράντι

½ κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι

και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

50 γρ. (περίπου) επιπλέον βούτυρο για επικάλυψη

σπόροι ροζ πιπεριού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζετε προσεχτικά τα συκωτάκια από τις ίνες και τις μεμβράνες τους, τα ξεπλένετε και τα στεγνώνετε καλά με απορροφητικό χαρτί από ρολό κουζίνας. Τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.

Λιώνετε 2 κοφτές κουταλιές (30 γρ.) από το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζετε μέσα το, ή τα εσαλότ και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τα συκωτάκια και το θυμάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν απέξω, αλλά να είναι ακόμη ροζ από μέσα. Τα ραντίζετε με το μπράντι, τα ψήνετε για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα και προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και το μοσχοκάρυδο στο τηγάνι.

Κρατάτε το τηγάνι στην άκρη για μερικά λεπτά για να μαλακώσει το βούτυρο και ύστερα αλέθετε τμηματικά το μίγμα στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ και το αλατοπιπερώνετε.

Μεταφέρετε το μίγμα σε σκεύος χωρητικότητας 3 φλ. (750ml) περίπου, το αφήνετε να κρυώσει αρκετά και ύστερα το βάζετε στο ψυγείο για 15 λεπτά για να παγώσει λίγο. Λιώνετε το επιπλέον βούτυρο για την επικάλυψη, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και περιχύνετε το πατέ, με όσο χρειαστεί για να σχηματιστεί μια λεπτή στρώση στην επιφάνειά του. Σκορπάτε απάνω, αν θέλετε, μερικούς σπόρους ροζ πιπεριού για γαρνίρισμα.

Σκεπάζετε το σκεύος με πλαστική μεμβράνη, η με το καπάκι του (αν έχει) και το κρατάτε στο ψυγείο για 3 τουλάχιστον ώρες. Το βγάζετε από το ψυγείο 20 λεπτά πριν το σερβίρετε για να μην είναι παγωμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα