Εύκολο γλάσο με άσπρη σοκολάτα

Προσθήκη στα αγαπημένα

Το γλάσο γκανάς για Drip Cake, δηλαδή που αφήνεται επίτηδες να κυλάει λίγο στα πλευρά και να δίνει την εντύπωση του «ανέμελου-πρόχειρου» είναι μια ειδική τεχνική. Συμπληρώστε το με μια απλή διακόσμηση.  

Χρόνος: 15 λεπτά + 10-20 λεπτά αναμονή

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 1 ½ φλ. γλάσο-γκανάς):

300 γρ. άσπρη σοκολάτα κουβερτούρα

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Απλή διακόσμηση (προαιρετικά):

Μύτες από κλωναράκια

δεντρολίβανου και κράνμπερι, ή ρόγες κόκκινου σταφυλιού

Εκτέλεση:

Δυο περίπου ώρες πριν σερβίρετε το χριστουγεννιάτικο κέικ ετοιμάζετε το γλάσο γκανάς.

Ψιλοκόβετε σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορείτε τη σοκολάτα και την βάζετε σε ένα πυρίμαχο μπολ (γυάλινο ή μεταλλικό). Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό κατσαρολάκι (ή μεγάλο μπρίκι) και την ζεσταίνετε σε μέτρια/δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς την συχνά, μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται οι φουσκάλες βρασμού στον περίγυρο της.

Την αδειάζετε αμέσως στο μπολ με τη σοκολάτα και την ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει όλη η σοκολάτα. Ύστερα, αφήνετε την γκανάς να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για 10-20 λεπτά, ανάλογα με την θερμοκρασία της κουζίνας. Η γκανάς θα είναι παχύρευστη. Κάνετε υπομονή για να είναι έτοιμη και μην μπείτε στον πειρασμό να τη βάλετε να κρυώσει στο ψυγείο- δεν γίνεται!

Δοκιμάστε αν είναι έτοιμη η γκανάς: Παίρνετε με ένα κουταλάκι λίγη γκανάς και την αφήνετε να κυλίσει από πάνω στο πλευρό του κέικ. Αν κυλάει πολύ γρήγορα και φτάνει στη βάση του χρειάζεται λίγα ακόμα λεπτά να κρυώσει. Αν όμως δεν κυλάει, τότε έχει αρχίσει να πήζει και θα πρέπει να την ζεστάνετε λίγο σε μπεν- μαρί (πάνω από νερό που σιγοβράζει).

Με ένα κουτάλι, παίρνετε το έτοιμο γλάσο-γκανάς και ξεκινώντας από ένα σημείο του περίγυρου του κέικ, αφήνετε λίγο-λίγο να κυλίσει στα πλευρά, συνεχίζοντας κυκλικά στον περίγυρο, παίρνοντας πάντα με ένα κουτάλι γλάσο-γκανάς. Όταν τελειώσετε με τον περίγυρο, τότε απλώνετε όσο γλάσο χρειαστεί για να καλύψετε την επιφάνεια στο εσωτερικό του περίγυρου. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει εντελώς και να πήξει το γλάσο-γκανάς.

Διακόσμηση: Φτιάχνετε ένα στεφάνι στον περίγυρο του κέικ με μύτες από κλωναράκια δεντρολίβανου και το γαρνίρετε με κράνμπερι ή ρόγες από κόκκινο σταφύλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα