Δύο επιστήμονες συμβουλεύουν: Μη φοβάστε την άμμο αλλά μέσα στη θάλασσα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις

Ακόμα και μέσα στη θάλασσα θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις για να προστατευτούμε, αν και οι παραλίες δεν είναι το… ιδανικό περιβάλλον για τον κορωνοϊό! Κατά πόσο κινδυνεύουμε στις παραλίες, οι οποίες αναμένεται να κατακλυστούν όταν σφίξουν οι ζέστες, έπειτα από τον πολυήμερο περιορισμό, είναι το «καυτό» ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι ειδικοί. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερες δυσκολίες στις αμμουδιές, χωρίς όμως να αγνοούμε ότι ο ιός δεν θα πέσει σε… θερινή νάρκη και θα είναι παρών.

«Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην

άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια» λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο τμήμα Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου.

«Στην άμμο μπορεί να “έρθει” ο κορωνοϊός αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της. Οι συνθήκες, όμως, στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες που δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. Η επιβίωση ενός ιού, που μάλιστα έχει πάνω του και λιπίδια -είναι, δηλαδή, ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί-, πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή» εξήγησε στο Πρακτορείο 104,9 FM, επισημαίνοντας πως ο SARS-CoV-2 πάνω στην καλοκαιρινή άμμο «δεν θα επιβιώσει ακόμη και στις 10 το πρωί».

Τι γίνεται, όμως, μέσα στο νερό; Εκεί θα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι μέτρου, όπως και σε όλους τους χώρους, καθώς, όπως λέει η κυρία Ευστρατίου, αν βήξει δίπλα μας ένας που νοσεί, θα μας μεταφέρει τον ιό από τον αέρα και όχι μέσω του νερού.

Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική χλωρίωση

Η καθηγήτρια επισημαίνει επιπλέον ότι στις πισίνες πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική χλωρίωση, ενώ η διαδικασία πρέπει να γίνεται αργά το βράδυ και πριν κάνουν χρήση του χώρου οι λουόμενοι, ώστε το χλώριο να έχει εξατμιστεί έως την ώρα κοινής χρήσης.

Στην τήρηση των αποστάσεων και μέσα και έξω από το νερό στάθηκε και η Ράνια Τζωράκη, επίκουρη καθηγήτρια του ίδιου πανεπιστημίου, με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών.

«Προτείνουμε ότι για κάθε λουόμενο, όταν τοποθετηθούν ομπρέλες, π.χ. δύο για έναν χώρο στον οποίο βρίσκεται μια τετραμελής οικογένεια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί τουλάχιστον μια περιοχή 20 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν πιο προσεκτικά και ίσως σε μικρότερο αριθμό οι ομπρέλες σε κάποιες παραλίες» τονίζει.

Οι δύο καθηγήτριες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τις πατέντες με πλεξιγκλάς, καθώς δεν διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα