Άρση μέτρων: Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν και τα νέα ωράρια – Που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έχουμε την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων περιορισμού που είχαν τεθεί σε ισχύ, με στόχο τη μείωση διασποράς του κορωνοϊού και αρχίζει η σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα ή, αν προτιμάτε, της μετάβασής μας στη «νέα κανονικότητα».

Τα πρώτα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι: το λιανικό εμπόριο βιβλίων, εφημερίδων και γραφικής ύλης, τα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού

και τα καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού.

Επίσης, τα ανθοπωλεία, τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών, καθώς και τα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Στην περίπτωση παραβάσεων των κανόνων, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, ενώ, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520, οι καταναλωτές μπορούν να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, τυχόν αισχροκέρδεια, αλλά και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Όσον αφορά στους καταστηματάρχες, οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας, τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας, αλλά και την τήρηση αποστάσεων, ως εξής:

Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι στις 10:00. Σημειώνεται ότι, το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών, και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις 9 Μαΐου, από τη Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 20:00.Επίσης, παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαχών για τις τουριστικές περιοχές, ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, μπορεί να είναι διευρυμένο από τις 7:00 έως τις 22:00 και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.

Αναφορικά με την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση, πάντως, που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.

Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα τρόφιμα, ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν, εξάλλου, να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.Εργαζόμενοι και πολίτες υποχρεωτικά με μάσκα

Από τη Δευτέρα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική (και) για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Ενώ, όσον αφορά στους εργαζόμενους, η μάσκα είναι υποχρεωτική για:

Μέσα Μαζικής ΜεταφοράςΣούπερ μάρκετΚαταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμαΙατρείαΝοσοκομείαΔιαγνωστικά κέντραΚέντρα αισθητικής

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, αυστηρές συστάσεις για χρήση μάσκας προβλέπεται για: κλειστούς χώρους, γραφεία και επισκέπτες κομμωτηρίων.

Να τηρούν τις αποστάσεις

 Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναρτούν, σε εμφανές σημείο, στην είσοδό των καταστημάτων:

Τον επιτρεπόμενο, εντός του χώρου, αριθμό ατόμων. Ο αριθμός των ατόμων υπολογίζεται σύμφωνα με το εμβαδόν της επιφανείας τού κυρίως χώρου του καταστήματος.Τους ΚΑΔ για τους οποίους λειτουργούν.

Ιδιαίτερα Μέτρα Τήρησης Αποστάσεων και Ελαχίστων Χώρων

Τετραγωνικά μέτρα επιφανείας κυρίως χώρου (πλην βοηθητικών χώρων) και πλήθος ατόμων (μικτός αριθμός: εργαζόμενοι και πελάτες).Μέχρι 20 τ.μ. 4 άτομα.Από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ., 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20 έως 100 τ.μ.Άνω των 100 τ.μ., 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.Σε καταστήματα άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.Στους ανελκυστήρες η πληρότητα πρέπει να είναι 40% και υποχρεωτική η χρήση μάσκας.Στα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και απόσταση 1,5 μέτρου.Δυνατότητα άθλησης

Επιτρέπονται τα ατομικά αθλήματα (σε εξωτερικούς χώρους) όπως ενδεικτικά: Τρέξιμο, ποδηλασία, ορειβασία, αντισφαίριση (τένις) σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας και ιππασία.

Πληροφορίες – Καταγγελίες στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 για τα εξής θέματα:

Έκτακτα μέτρα για τον Covid – 19 (επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν).Φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων.Φαινόμενα αισχροκέρδειας.Φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Άρση μέτρων: Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν και τα νέα ωράρια – Που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα