Βουλή: Αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό - Απόψε η ονομαστική ψηφοφορία

Απόψε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, επί της αρχής του νέου Ασφαλιστικού, καθώς κι επί της διάταξης που αφορά στην κατάργηση της «13ης σύνταξης»

Νωρίς το βράδυ αναμένεται η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής του νέου Ασφαλιστικού,

καθώς κι επί της διάταξης που αφορά στην κατάργηση της «13ης σύνταξης».

Αυτήν την ώρα η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη: 

Γεννηματά: Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

Από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό, είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαλούμ. Οι επιτάξεις και τα ΜΑΤ δεν λύνουν το πρόβλημα στα νησιά, υποστήριξε ενώ κάλεσε να δείξει την πυγμή της στην Ευρώπη και όχι στους αγανακτισμένους νησιώτες. Και η Φ. Γεννηματά έκλεισε την αναφορά της λέγοντας ότι ένα σοβαρότατο πρόβλημα εθνικής σημασίας απαιτεί εθνική συνεννόηση.

Στο κύριο κομμάτι της ομιλίας της, για το ασφαλιστικό, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνει «μακιγιάζ». Το νέο νομοθέτημα θα μπορούσε να ονομασθεί «νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση», σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, που τόνισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται. Και επεσήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής όπως καταψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου, έτσι και σήμερα καταψηφίζει το νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση.

Κουτσούμπας: Στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου

Ο σημερινός στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, να τον βελτιώσει καλύπτοντας νομικά κενά προκειμένου να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στους ιδιώτες: αυτό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, και αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει ότι τόσο διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.ά.) όσο και εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ κ.α.) είχαν υπογραμμίσει την τεράστια, όπως σημείωναν, συμβολή του νόμου Κατρούγκαλου στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας περιέγραψε τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «τελειωτικό χτύπημα», σημειώνοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Αντιπαράθεση Κατρούγκαλου-Βρούτση για τις «αντισυνταγματικότητες»

Το νέο ασφαλιστικό δεν αποτελεί τομή αλλά περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν, όπως εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να ζητά από τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις «αντισυνταγματικότητες» του δικού του νόμου.

«Η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με ελλείμματα δισεκατομμυρίων και εν μέσω μνημονιακών πιέσεων», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος. «Μας ενδιέφερε το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και την καθιέρωση ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ ούτε και η ανταποδοτικότητα είχε παραμεληθεί. Όταν, μάλιστα, εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων, το ένα τέταρτο των συνταξιούχων είδαν αυξήσεις, δηλαδή είτε χαμηλόμισθοι είτε άνθρωποι που είχαν δώσει υψηλές εισφορές», πρόσθεσε περιγράφοντας τα αποτελέσματα της δικής του ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Για τον συζητούμενο νόμο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν αποτελεί τομή αλλά μία περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν, «μία περιορισμένη αντιμεταρρύθμιση με κοινωνική αδικία και ταξική μονομέρεια». Όπως σημείωσε, το «νομοσχέδιο-αντιμεταρρύθμιση» της κυβέρνησης,

1. ωφελεί το 10% των ασφαλισμένων και βλάπτει το 90%,

2. αντιμετωπίζει δυσμενώς τους μισθωτούς, που θα πληρώνουν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη εισφορά υγείας σε σχέση με τους επαγγελματίες. «Μοιραία», τα ελλείμματα, που θα δημιουργηθούν, θα τα καλύψουν οι μισθωτοί, σύμφωνα με τον ίδιο.

3. Οδηγεί στη «ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση» διότι δίνει δυνατότητα στα ανώτερα κλιμάκια των επαγγελματιών να αξιοποιήσουν τα χρήματα που τους απομένουν σε ιδιωτική ασφάλεια,

4. επιστρέφει στη λογική κατακερματισμένων ρυθμίσεων με δεκάδες άρθρα στο νομοσχέδιο.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να διαφυλάξουμε την εθνική σύνταξη (που να αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας δηλαδή στο 60% του εισοδήματος)», τονίζοντας ότι (επί κυβένησης ΣΥΡΙΖΑ) «δεν μπορέσαμε -λόγω διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς- να το ενσωματώσουμε ρητά στον νόμο μας».

Σε παρέμβασή του, ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου του, για τις οποίες «δεν είπε κουβέντα».

«Δεν είπατε τίποτα για την αναλογιστική μελέτη που, όπως είπε το ΣτΕ έπρεπε να συνοδεύει το νομοσχέδιό σας.

Δεν είπατε τίποτα για την την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική». Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να πει εάν θα καταψηφίσει τις αυξήσεις των επικουρικών που προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Δεν είπατε τίποτα για το ζήτημα με τους συντελεστές αναπλήρωσης, όταν μάλιστα το ΣτΕ τόνισε ότι ο νόμος σας δεν κινητροδοτεί αυτούς που δουλεύουν περισσότερο για να παίρνουν περισσότερη σύνταξη.

Δεν είπατε τίποτα για την επισήμανση του ΣτΕ ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται το ίδιο μισθωτοί και μη μισθωτοί. Έχουν χαιρετίσει το νομοσχέδιό μας αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κι εσείς τους λέγατε "κίνημα της γραβάτας"», πρόσθεσε.

Όσο για την εκτίμηση του κ. Κατρούγκαλου ότι με το νομοσχέδιο το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει λεφτά, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε πως με την έναρξη της νέας πλατφόρμας, από αύριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δηλώνουν «ελεύθερα και πιο ψηλά (ασφαλιστικά κλιμάκια)».

Απαντώντας, ακόμα, για την «αδικία» από τη διαφορά εισφορών μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών, επισήμανε ότι συμφωνεί «αλλά θα το διορθώσουμε» με μείωση 0,90% των εισφορών τώρα και με -4% επιπλέον τα επόμενα χρόνια.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον πυρήνα της μεταρρύθμισής του, η οποία απεκατέστησε «τη διαγεννεακή δικαιοσύνη».

Για τις επικουρικές, ανέφερε ότι δεν είναι «πυρηνικό» στοιχείο του νόμου «αλλά μνημονιακές υποχρεώσεις της εποχής», με βάση ένα μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ. «Είμαι ευτυχής που αναστράφηκαν. Δεν θα τις φέρναμε εάν είχαμε επιλογή ελεύθερων χεριών», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφοτά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ήταν υψηλότερα» σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. «Αυτά που είπαμε στην τρόικα ήταν υψηλότερα και δεν έγιναν δεκτά στη διαπραγμάτευση. Είχαμε σκοπό να προστατεύσουμε το 90% (των ασφαλισμένων) και δεχθήκαμε την κλιμάκωση… Δεν θεωρώ αρνητική τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης», υπογράμμισε.

Ωστόσο, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών. Πάντως, όπως πρόσθεσε, η κ. Αχτσιόγλου, ως υπουργός, είχε τροποποιήσει τα ποσοστά εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών για να ικανοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ.

Τροπολογίες από το ΜέΡΑ25 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε 2 τροπολογίες για την αποκατάσταση των συντάξεων των ομογενών που υπέστησαν «βάρβαρες μνημονιακές περικοπές».

Πρώτον όσον αφορά την εθνική σύνταξη και την 40ετία που προβλέπει το νομοσχέδιο του κ. Βρούτση που ψηφίζεται σήμερα και δεύτερον όσον αφορά τις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων που ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πλήρη σύνταξη στην 35ετία. Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25, και οι δύο αυτές προβλέψεις παραβλέπουν το γεγονός ότι η μεγάλη μερίδα των ομογενών που προέρχονται είτε από την Βόρεια Ήπειρο, είτε από τον Πόντο εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα μετά το 1990 και το άνοιγμα των συνόρων και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, αλλά και άλλες κατηγορίες ομογενών μένουν επίσης εντελώς «ξεκρέμαστες».

«Πρόκειται για περικοπές που έγιναν καθ’ ολοκληρίαν από το 2ο μνημόνιο και την ανάλγητη κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά-Βενιζέλου που με υπουργό τότε πάλι τον κ. Βρούτση έκοψαν ολοκληρωτικά τις συντάξεις αυτές αφήνοντας υπερήλικες 80 και 90 χρονών χωρίς κανένα απολύτως βοήθημα. Στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση του α' εξαμήνου του 2015 που αποκατέστησε πλήρως την αδικία με τον νόμο Στρατούλη, όμως μετά την συνθηκολόγηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε τον Σεπτέμβρη του 2015 αναγκάστηκε εξευτελιστικά να ανανομοθετήσει αυτά που είχε νομοθετήσει το α' εξάμηνο και ως εκ τούτου η αδικία επανήλθε. Έπειτα ο νόμος Κατρούγκαλου θεράπευσε εν μέρει μόνο την αδικία, δίνοντας στους ανθρώπους αυτούς ένα βοήθημα που στις περισσότερες περιπτώσεις ανερχόταν γύρω στα 150 ευρώ μηνιαίως».

Βελόπουλος: Ο πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου

Διαδεχόμενος τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε τις θέσεις του ΚΚΕ λέγοντας πως διεθνώς τα ασφαλιστικά ταμεία κάνουν επενδύσεις. Και ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» παρατήρησε πως και στη χώρα μας θα μπορούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία να συνδεθούν με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, και μάλιστα αυτό θα μπορούσε να είχε υποστηριχθεί και από το ΚΚΕ, πρόσθεσε.

Επιπλέον ο Κυρ. Βελόπουλος επέκρινε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι η λύση του ασφαλιστικού περνά μέσα από τη θνησιμότητα των Ελλήνων. Για την Ελληνική Λύση, συμπλήρωσε, λύση είναι η παραγωγή πλούτου. Παραλλήλως ο Κυρ. Βελόπουλος κατέθεσε σειρά ομιλιών και δηλώσεων του πρωθυπουργού, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και στις οποίες έλεγε πως όταν γινόταν κυβέρνηση, θα καταργούσε το νόμο Κατρούγκαλου -αλλά δεν τον καταργεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

 

Keywords
βουλη, ψηφοφορία, ασφαλιστικο, ψηφοφορία, συριζα, ματ, ΚΚΕ, ΔΝΤ, οοσα, σεβ, ρητά, μνημονιο, τροικα, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αγανακτισμενοι πολιτες, εισφορα αλληλεγγυης, βενιζελος, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, ρητά, βημα, εθνικη, θνησιμοτητα, νησια, οοσα, σημερινη, ωρα, αδικια, αρθρα, απλα, ασφαλιστικα ταμεια, βελοπουλος, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, δυνατοτητα, δωσει, ευρω, ειπε, εκτιμηση, εν μερει, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, ευρωπη, ζητα, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, λεφτα, λύση, ματ, μειωση, ομαδα, ωφελει, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, σειρα, τομη, φωφη, φωφη γεννηματα, αδυνατο, ασφαλεια, δημητρης, ειπαμε, ηπειρο, χωρα, κομματι, μελετη, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Αντιπαράθεση, Ασφαλιστικό - Απόψε,vouli, antiparathesi, asfalistiko - apopse