Ο δείκτης «Ρ», οι πράσινες ζώνες και τα μέτρα που θα επανέλθουν αν αυξηθούν τα κρούσματα

Η εκτίμηση Τσιόδρα για «ελεύθερες από κορονοϊό» ζώνες και ζώνες όπου απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση. Ποια μέτρα θα επανέλθουν στο απευκταίο σενάριο αύξησης της μεταδοτικότητας του κορονοϊού στην Ελλάδα

Τις σκέψεις του για την περίπτωση που η άρση των μέτρων - που ξεκινά τη Δευτέρα 4 Μαίου, σταδιακά - οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας ανέπτυξε το απόγευμα της Πέμπτης ο Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου

Υγείας, η οποία χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τον καθηγητή ως «δύσκολη».

«Παρακολουθώ με αγωνία την ιστορία στη Γερμανία. Δεν ξέρω αν την έχετε δει στα μέσα. Επανέρχεται σταδιακά το Ρ* τους προς τα επάνω. Αυτοί πήραν κάποια μέτρα χαλάρωσης, ήραν κάποια μέτρα πριν λίγες ημέρες και λένε ότι θα περιμένουν δύο εβδομάδες για να δούνε προς τα πού θα πάει το πράγμα», ανέφερε αρχικά ο λοιμωξιολόγος.

«Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε το Ρ», συνέχισε. «Εάν δούμε τέτοια σταδιακή άνοδο του Ρ, φυσικά και τα πρώτα μέτρα που θα επανέλθουν θα είναι τα μέτρα που αφορούν τις μαζικές συγκεντρώσεις ή το λιανεμπόριο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε το Ρ0 θα μας καθοδηγήσει. Όπως επίσης και τα στοιχεία των τοπικών επιδημιών, τα οποία ήταν πάρα πολύ σημαντικά σε αυτή τη φάση».

«Παραδείγματος χάριν, η απόκριση στην επιδημία δεν είναι συνολική, είναι σε πολλές της διαστάσεις τοπική. Άρα μια τοπική διασπορά άνω του αναμενόμενου σε μια περιοχή της Πατρίδας μας, θα οδηγήσει πιθανώς σε ένα lockdown σε αυτή την περιοχή και μόνο. Άρα θέλει προσοχή. Κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται πάρα πολύ ειδικά με το θέμα της άρσης των μέτρων, πείραμα είναι και εξακολουθεί να είναι, μιλάνε για πράσινες ζώνες. Κάποιες χώρες οι οποίες έχουν προηγμένη φιλοσοφία στο πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα πράγματα, στρατιωτικού τύπου φιλοσοφία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Θεωρώ ότι θα υπάρχουν ζώνες οι οποίες θα είναι πιο ελεύθερες από τη νόσο και ζώνες στις οποίες θα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει μια επαγρύπνηση, μια περεταίρω παρέμβαση», δήλωσε ακόμα ο ίδιος, κάτι που εκτίμησε ως πιθανότερο να συμβεί, παρά «μια καθολική επαναφορά κάποιων μέτρων».

Νωρίτερα, ο καθηγητής ανακοίνωσε ακόμη έναν θάνατο και 15 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας τους συνολικούς αριθμούς σε 140 θύματα και 2.591 περιστατικά αντίστοιχα.

*Ο δείκτης ρ-0 αναφέρεται στην μεταδοτικότητα του ιού.

.

Keywords
Τυχαία Θέματα