Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ⎯ Τι λένε οι πολίτες για τον κορονοϊό

Θετικές γνώμες για την κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega που δημοσιεύεται σήμερα. Οι διαφορές των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου.

Σημαντική διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis

για το δελτίο του Mega, η οποία διενεργήθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, την περίοδο 22- 28 Απριλίου.

Αναλυτικότερα, στη πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 42,5% έναντι 21,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5%, το ΚΚΕ με 4,7%, το ΜέΡΑ 25 με 3,2% και - οριακά εκτός Βουλής - η Ελληνική Λύση με 2,9%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από σχεδόν 7 στους 10 πολίτες (68%) έναντι 23% που την κρίνουν αρνητικά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Ειδικότερα, θετικές είναι οι εντυπώσεις των πολιτών στους εξής τομείς:

Δημόσια Υγεία 87%,Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κράτους 74%,ελληνοτουρκικές σχέσεις 60%,στην εγκληματικότητα 60%στο περιβάλλον 54%,στην Παιδεία 52%και στην φορολογία 46%.

Περισσότερες αρνητικές κρίσεις αναφέρονται στους τομείς μεταναστευτικού (55% αρνητικές γνώμες), στα εργασιακά (49%) αλλά και στο «μακεδονικό» (44%).

Δημοφιλία υπουργών και πρωθυπουργού

Εξάλλου, δημοφιλείς υπουργοί της κυβέρνησης αναδεικνύονται οι Βασίλης Κικίλιας (22%), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (11%), Αδ. Γεωργιάδης (8%), Νίκη Κεραμέως 7%, και οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Χρ. Σταϊκούρας με 5%.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τεράστια απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας 73% έναντι 42% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερη σε δημοφιλία είναι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά με 44%.

Θετικά αξιολογείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη πλειοψηφία των πολιτών (74%) έναντι 22% που τον αξιολογούν αρνητικά.

Επίσης, το 48% τάσσεται υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων έναντι 49% που τάσσονται υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας.

Κορονοϊός

Επιπλέον, στην ερώτηση για το ποιο πιστεύουν οι πολίτες ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το 38% απαντά η επιδημία του κοροναϊού, το 31% η οικονομία, το 9% η ανεργία και το 8% το προσφυγικό/μεταναστευτικό που έχει «πέσει» εξαιτίας των εξελίξεων με τη δημόσια υγεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία αγωνιά τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την επόμενη ημέρα στην οικονομία που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από το lockdown. Είναι ενδιαφέρον δε πως τον Ιανουάριο ο φόβος για την πανδημία ήταν στο 1%, εκτοξεύτηκε στο 49% στις 20 Μαρτίου και βρίσκεται στο 40% στις 20 Απριλίου.

Δείτε όλη την δημοσκόπηση της Metron για το Mega ΕΔΩ.
Keywords
Τυχαία Θέματα