Τσιόδρας: Η άρση των μέτρων φέρνει μάσκες και αποστάσεις - Τι είπε για τα μπάνια στην θάλασσα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο πως θα γίνει η άρση των απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η αξιολόγηση των μέτρων, η προστασία της δημόσιας υγείας και η αντοχή του συστήματος.

Μέτρα, μάσκες και απόσταση. Είναι οι τρεις λέξεις στις οποίες πάτησε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό σχετικά με την άρση των απαγορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις. 

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, αυτό που προέχει είναι η μέγιστη προστασία των ανθρώπων μόλις ανοίξουν κάποια καταστήματα και αυτό θα γίνει εφαρμόζοντας

συγκεκριμένα μέτρα.

Και ξεκαθάρισε ότι το επόμενο βήμα είναι ότι θα συνιστάται η χρήση μασκών ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, με πολύ προσοχή και αξιολόγηση των μέτρων, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν είναι το τέλος της πανδημίας στη χώρα μας, είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπισή της.

Απόσταση

Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μια ακόμη μαγική λέξη για την επόμενη περίοδο είναι και η «απόσταση».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι μαθαίνουμε και από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοδήποτε σχέδιο υπάρχει, προσαρμοσμένο όμως στα δικά μας δεδομένα.

«Πάμε βήμα-βήμα στο άνοιγμα, όπως πήγαμε και στο κλείσιμο», τόνισε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι είναι δεδομένο ότι τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα και όλοι βλέπουμε ότι μειώνονται τα νέα περιστατικά.

Ωστόσο, τα μέτρα εξαρτώνται όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά και από το πόσο αντέχει το σύστημα Υγείας της κάθε χώρας και είναι σύνθετη η λήψη απόφασης, αλλά και ο καθορισμός των ακριβών μέτρων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Δείκτης RO

Ο δείκτης μετάδοσης του ιού, R0, βρίσκεται στο 0,6 και σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, παραμένει σημαντικά κάτω από το «1» και αποτελεί «κλειδί» για την σταδιακή άρση των μέτρων.

«Έχουμε περιορίσει δραστικά την διασπορά του ιού» σημείωσε σε άλλο σημείο ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη ότι τα μοριακά τεστ είναι χρήσιμα για όσους έχουν συμπτώματα και προσέθεσε ότι η επιστημονική επιτροπή σχεδιάζει την επόμενη μέρα, προκειμένου να «πιάνει», όπως είπε, και όσους δεν έχουν συμπτώματα.

Μπάνια στη θάλλασα

Ο κ. Τσιόδρας, ερωτήθηκε τέλος και για τα μπάνια στη θάλασσα, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα γι’ αυτό το ζήτημα. 

Διευκρίνησε πάντως ότι «μπάνιο σε μια περιοχή που δεν έχει κόσμο έχει πάρα πολύ μικρό κίνδυνο».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσιόδρας,tsiodras