Τραμπ: Κατηγορεί τα ΜΜΕ για προπαγάνδα - «Δυναμιτίζει» το κλίμα στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με αναρτήσεις στο Twitter, ρίχνει «λάδι στη φωτιά», σχετικά με τις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί μέσω Twitter τα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις,

στις οποίες φαίνεται πως έχουν υποχωρήσει τα εκλογικά ποσοστά του και σε ορισμένες βγαίνει πρώτος ο αντίπαλος του, Τζο Μπάιντεν.

{https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1277599710648434691}

Μάλιστα,ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε χαρακτηριστικά ότι «συγγνώμη που θα σας ενημερώσω σχετικά με τους Δημοκρατικούς που δεν κάνουν τίποτα, αλλά τα εκλογικά ποσοστά μου είναι πάρα πολύ καλά. Όπως το 2016, οι δημοσκοπήσεις των New York Times είναι ψεύτικες! Επίσης, τα αποτελέσματα του FOX είναι αστεία! Νομίζετε πως αυτοί θα απολογηθούν ή οι υποστηρικτές τους, όταν ξανά κερδίζω τις εκλογές όπως το 2016; Οι άνθρωποι θέλουν νόμο, τάξη και ασφάλεια».

{https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1277609254455779328}

Παρόλα αυτά, η δημοσκόπηση των New York Times που έγινε σε συνεργασία με το Siena College, δείχνει ως φαβορί στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των μειονοτήτων και των γυναικών, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, ο ίδιος καταγράφει προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 50% σε αντίθεση με 36% του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Επίσης, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα επικρατεί στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των γυναικών, των νέων ηλικίας 18-34 ετών και των μειονοτήτων, ιδίως των μαύρων και των ισπανόφωνων Αμερικανών.

Σύμφωνα με τους New York Times η δημοσκόπηση καταδεικνύει, ότι ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει έδαφος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων, των λευκών και των ηλικιωμένων, οι οποίοι βοήθησαν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να κερδίσει τις εκλογές του 2016.

Επιπλέον, η δημοσκόπηση αναφέρει πως ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος έχει χάσει μεγάλο μέρος της στήριξης που είχε από το εκλογικό σώμα του, το οποίο του καταλογίζει ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, την οικονομική κρίση και την απάντησή του μπροστά στις διαδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, που συγκλονίζουν τη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Παρόλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί το προβάδισμα μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών, οι οποίες προβλέπονται για την 3η Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ωστόσο, πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, με τους New York Times να υπενθυμίζουν ότι το 2016, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να νικήσει τις εκλογές.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 17-22 Ιουνίου σε δείγμα 1.337 ψηφοφόρων, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το περιθώριο λάθους είναι +/- 3%.

«White Power»

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προκαλεί με αναρτήσεις την αμερικανική κοινωνία, η οποία είναι διχασμένη από την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λοιπόν, έκανε retweet, προτού το διαγράψει, ένα βίντεο όπου καταγράφεται η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών του και αντιπάλων τους.

Εκεί διακρίνεται ένας άνδρας να ουρλιάζει «λευκή δύναμη», σύνθημα που χρησιμοποιούν οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί στις ΗΠΑ τονίζοντας την ανωτερότητα της λευκής φύλης.

Στα πλάνα λοιπόν, διακρίνεται, από τα πρώτα δευτερόλεπτα, ένας άνδρας που οδηγεί ένα όχημα γκολφ, το οποίο είναι διακοσμημένο με πλακάτ που γράφουν "Trump 2020" και "America First" και στον οποίο φωνάζουν διαδηλωτές αποκαλώντας τον «ρατσιστή».

«Λευκή δύναμη», τους απαντά εκείνος δύο φορές.

«Λευκή δύναμη, λευκή δύναμη. Το ακούσατε αυτό;», αντιδρά ένας από τους διαδηλωτές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε retweet το βίντεο με τη συνοδεία του μηνύματος «Ευχαριστώ τους σούπερ κατοίκους του Villages», μιας κοινότητας για τους άνω των 55, που φιλοξενεί 115.000 κατοίκους στη βόρεια Φλόριντα.

Λίγες ώρες αργότερα, κι ενώ οι αντιδράσεις εντείνονταν στα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ διέγραψε το retweet.

Στάση στις ταραχές

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρηθεί στις ΗΠΑ για ότι στηρίζει άμεσα ή έμμεσα την φυλετική βία, ενώ αφήνει ακροδεξιούς και ρατσιστές στο απυρόβλητο.

{https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1276999573685309441}

Ο ίδιος λοιπόν, την Κυριακή (28/6) κοινοποίησε στο Twitter, φωτογραφίες της αστυνομίες, στις οποίες ζητά την συνδρομή των πολιτών για να εντοπιστούν άτομα, τα οποία βανδάλισαν αγάλματα στη χώρα.

Παρόλα αυτά, οι επικρίσεις στον Τραμπ ήταν σφοδρές, καθώς ο ίδιος ουδέποτε στο παρελθόν δεν κοινοποίησε αντίστοιχο περιεχόμενο που να σχετίζεται με αστυνομική βία ή εγκλήματα μίσους.

{https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1276999142078844934}

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επικοινωνιολόγοι στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες αναρτήσεις στοχεύουν τους ψηφοφόρους του.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα