Αγαθονήσι: Γιατί θέλουν το νησί οι Τούρκοι

… ή καλύτερα γιατί το Αγαθονήσι είναι ένα από τα νησιά που διακαώς επιθυμούν οι Τούρκοι

Το πανέμορφο νησί που άναψε φωτιές (ξανά), είναι το Αγαθονήσι. Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας και ο τουρκικός Τύπος έσπευσε να γράψει ότι «η Σακελλαροπούλου πάτησε στο κατεχόμενο Αγαθονήσι» και πως ήταν «μεγάλη πρόκληση από την Ελληνίδα πρόεδρο της Δημοκρατίας» να βρεθεί στο νησί.

Πρόκειται για ακραίο παραλήρημα των Τούρκων, γνωστό μέχρι ένα βαθμό, όμως η αντίδραση για το Αγαθονήσι δεν είναι

τυχαία.

Η Τουρκία αμφισβητεί επίσημα 16 έως 25 νησιά - νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο δηλώνοντας ευθέως -όπως και στο παρελθόν- ότι δεν είναι Ελληνικά.

Κάποτε μάλιστα ο αριθμός των νησιών που θεώρησαν ότι δεν ανήκουν στην ελληνική επικράτεια έφτανε τα 152.

Το γκριζάρισμα του Αιγαίου, η σφραγίδα του οποίου μπήκε στα Ίμια, γενικεύτηκε και περιλαμβάνει πλέον τον παραπάνω αριθμό ως πάγια τακτική των Τούρκων αξιωματούχων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε ποτέ στην Ελλάδα με συνθήκες και συμφωνίες». 

Έτσι γεννήθηκε η λίστα EGAYDAAK, στην οποία υπάρχουν τα νησιά που διεκδικεί η Τουρκία και η οποία συντάχθηκε αρχικά το 1996 (γεγονότα Ιμίων), με το Αγαθονήσι να είναι ένα από τα πρώτα νησιά που μπήκε στην λίστα των τουρκικών ορέξεων.

Και κυρίως γιατί εκεί «σκοντάφτει» η διχοτόμηση του Αιγαίου. Στον περιβόητο 25° παράλληλο, που ξεκινάει από τη Θάσο, μοιράζει τις Κυκλάδες (ανατολικά και δυτικά) και φτάνει μέχρι την Κρήτη. Και είναι αυτό το σημείο που η Τουρκία δεν θα ξεχάσει σε καμία περίπτωση. Και σε αυτή την παράλογη και παράνομη διεκδίκηση πρώτα στην λίστα ήταν και θα παραμείνουν το Αγαθονήσι αλλά και το Φαρμακονήσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα