Το προσφυγικό διχάζει τη ΝΔ - Η υπόσχεση Μητσοτάκη για να ηρεμήσει τα πνεύματα

Να διασκεδάσει τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και ειδικά αυτών που εκλέγονται στην επαρχία επιχείρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρά θίν αλός στο Καβούρι.

 

Αντιλαμβανόμενος τις πιέσεις που δέχονται οι γαλάζιοι βουλευτές της περιφέρειας για το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε όλη την επικράτεια και μετά τα κρούσματα έντονων «παραφωνιών» που στοιχίζουν στην εικόνα της κυβέρνησης, όπως αυτές του Κ. Κυρανάκη και του Θ. Πλεύρη, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να κάνει «μασάζ» στους βουλευτές

και να στείλει ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή σελίδας και προώθηση της θετικής ατζέντας της οικονομίας.

Εντός της συνεδρίασης το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ανήσυχο στις τάξεις των βουλευτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τα όσα είχαν πει προεκλογικά στις περιφέρειές τους για το προσφυγικό, όταν η ΝΔ απέκλειε το ενδεχόμενο μετεγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το λόγο πήραν 55 βουλευτές, κυρίως της περιφέρειας και εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους για τις πιέσεις που δέχονται τόσο από τους ψηφοφόρους τους όσο και από τα ίδια τα γαλάζια στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιδρούν σφόδρα στη μεταφορά προσφύγων στις περιοχές τους.

Η υπόσχεση του Πρωθυπουργού πως «είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα» δύσκολα μπορεί να πείσει τη γαλάζια ΚΟ, καθώς οι ροές συνεχίζονται, αποτελεί ωστόσο μία υποσχετική την οποία καλούνται να μεταφέρουν οι βουλευτές στις περιφέρειές τους για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στις τάξεις των ψηφοφόρων τους και των γαλάζιων δημάρχων.

Για αυτό το λόγο και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως « δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών», ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα, προαναγγέλλοντας άμεσα 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων.

Παράλληλα πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να περιγράψει την κατάσταση με μελανά χρώματα, στηλιτεύοντας την απουσία στρατηγικού σχεδίου από την Ευρώπη και παραδεχόμενος ουσιαστικά πως η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση μόνη της.

Στην κατάσταση αυτή, απέδωσε και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, το οποίο «αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης ασύλου» και «μας δίνει το νομικό οπλοστάσιο να κάνουμε ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών».

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακων κέντρων, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Στα δύο η ΝΔ

Την ίδια ώρα πάντως, τόσο οι συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΚΟ στο Καβούρι, όσο και οι διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ γύρω από το προσφυγικό με αποκορύφωμα το μεγαλοπρεπές άδειασμα της Ντόρας Μπακογιάννη – που ήρθε να περισώσει το κεντροδεξιό προφίλ της ΝΔ - στους κ. Κυρανάκη και Πλεύρη, έχει φέρει στην επιφάνεια τη βαθιά εσωτερική σύγκρουση που μαίνεται στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης μέμφθηκε τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Κουμουτσάκο για το άδειασμα στα όσα είπε ο κ. Κυρανάκης για το ρατσιστικό «μπάρμπεκιου», τονίζοντας ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και αφήνοντας αιχμές για «έλλειμμα αλληλεγγύης» εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Και η σύγκρουση αυτή δεν περιορίζεται σε επίπεδο βουλευτών ή στελεχών, αλλά αντίθετα ξεκινά από τα κέντρα ηγεσίας της ΝΔ, πραγματικότητα η οποία απέτρεψε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά των σαδιστικών δηλώσεων Κυρανάκη και το όποιο «άδειασμα» να περιοριστεί σε στοχευμένες διαρροές στον Τύπο για «δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου».

Στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν πολύ καλά πως οι ακραίες τοποθετήσεις, τις οποίες ενστερνίζεται και υιοθετεί πλήρως το σαμαρικό στρατόπεδο, από τη μία μπορεί να λειτουργούν ως «αντίβαρο» για τυχόν διαρροές προς τα Δεξιά και την Ελληνική Λύση, ωστόσο δυσχεραίνουν τη διατήρηση του κεντρώου προφίλ που θέλει να εμπεδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανακόψει την επέλαση του Αλέξη Τσίπρα στην πολύφερνη νύφη του «κέντρου».

Ως εκ τούτου, η αντίθεση αυτή έχει βαθύ ιδεολογικό υπόβαθρο και αυτό αναμένεται να φανεί, σε τρεις εβδομάδες, στο συνέδριο της ΝΔ που ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς, αν και αναμένεται να έχει και βαθιά ιδεολογική συζήτηση.

Σημείο τομής είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό που αποτελεί και τη μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έρχεται αντιμέτωπη με όσα καλλιέργησε προεκλογικά με την ρητορική της.

Πάνω σε αυτή τη ρητορική μια μεγάλη ομάδα σκληρών βουλευτών που ξεκινάει από τους Άδωνι Γεωεργιάδη και Μάκη Βορίδη και φθάνει έως τους Κωνσταντίνο Μπογδάνο, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και Θάνο Πλεύρη, δίνει το στίγμα με ηχηρές παρεμβάσεις που αποτελούν πλήγμα και για το όποιο μετριοπαθές προφίλ θέλει να οικοδομήσει ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Και όλα αυτά υπό την πολιτική επίβλεψη του Αντώνη Σαμαρά που υιοθετεί πλήρως τη σκληρή γραμμή και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη που με την προ ημερών δημόσια αποδοκιμασίας της για τους Κ. Κυρανάκη και Θ. Πλεύρη που τους στηρίζει πλήρως ο Αδ. Γεωργιάδης, διέσωσε το φιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ.

Κυρίως όμως θεωρήθηκε και μήνυμα της ηγεσίας της ΝΔ, αφού το κεντρικό πρωθυπουργικό περιβάλλον αδυνατεί ή δεν θέλει την μετωπική δημόσια σύγκρουση, για το ποια είναι η κεντρική γραμμή του κόμματος που πρέπει όλοι να ακολουθήσουν.

Αυτή η αντίθεση θα γίνει εμφανής στο συνέδριο και όσα καταγράφονται απλά είναι προετοιμασία για την μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση, σε μια περίοδο που μεγάλη μερίδα βουλευτών πιστεύει ότι η ΝΔ οφείλει να στρίψει και να παραμείνει όλο δεξιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα