Το «αντίο» Τσιόδρα: Το ευχαριστώ του καθηγητή, τα δάκρυα και ο αποχαιρετισμός με Ελύτη

Με έναν συνολικό απολογισμό ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι σταματούν οι καθημερινές ενημερώσεις και πως επιστρέφει σταδιακά στους φοιτητές του.

Έναν σύντομο απολογισμό, των 72 δύσκολων ημερών, έκανε το μεσημέρι της Τρίτης ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, πλέον οι καθημερινές ενημερώσεις σταματάνε, καθώς η καλή πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, δεν δικαιολογεί καθημερινή ενημέρωση και με μια βαθιά ανθρώπινη ομιλία είπε το μεγάλο ευχαριστώ.  

«Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί

μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου» είπε και συμπλήρωσε:

«Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον»

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι «αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας και αισθάνθηκα κοντά σας. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, ο εχθρός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι΄αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανά αναφερθώ σε αυτόν. Αντέξαμε όλοι μαζί. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά», ενώ για την δυσκολότερη  απόφαση που έλαβε είπε ότι ήταν το lockdown.

«Να ξέρετε ότι θα βοηθήσω και θα ασχοληθώ σταδιακά και με τα υπόλοιπα καθήκοντά μου. Ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε σε έκτακτες ενημερώσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι «θα κρατήσω την αγάπη σας και θα ήθελα να με συνοδεύουν οι ευχές σας, όπως αυτή που έλαβα από παιδιά με δεξιότητες», ενώ ιδιαίτερα συγκινημένος υποστήριξε πως «θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας». 

Μάλιστα αποχαιρέτησε τον κόσμο με ένα απόσπασμα από τον Ελύτη: 

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά..

Με τα καθημερινότερα των καθημερινών 

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές 

Μου φτάνει που μ' αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ...

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ...

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω... μερικές φορές

Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν 

Και ευωδιές που με γοητεύουν... ».

Keywords
Τυχαία Θέματα