Σύψας: Νέα μέτρα αν αυξηθούν τα κρούσματα - «Πείραμα» το άνοιγμα του τουρισμού

Κατηγορηματικός εμφανίζεται ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας για τις αλλαγές στα μέτρα σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν, μετά και το «άνοιγμα» του τουρισμού. 23 νέα κρούσματα σήμερα, εκ των οποίων 11 «εισαγόμενα». Ένα εξ αυτών φέρεται να είχε επαφές με πολίτες στην Κάρπαθο, όπου εξελίσσεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

«Αυτή τη στιγμή κάναμε ένα τεράστιο πείραμα για να έχουμε τουρισμό σε καιρό πανδημίας. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που γίνεται ένα τέτοιο πείραμα και σε τόσο μεγάλη έκταση», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης

(1/7) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας για τη σημερινή «πρεμιέρα» του τουρισμού εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και αφορά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ταξιδιώτη πριν καν αυτός φτάσει στην Ελλάδα», σημείωσ εο ίδιος, μιλώντας στον Τ/Σ Open.

Μάλιστα, «αυτός ο έλεγχος γίνεται στοχευμένα και όχι τυχαία», όπως είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντικό, εξάλλου, το ότι «γνωρίζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου του για να τον ενημερώσουμε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα».

«Κρατάμε την αναπνοή μας»

«Δεν σας κρύβω ότι κρατάμε την αναπνοή μας και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 με 14 μέρες θα δούμε την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη», είπε ακόμη ο κ. Σύψας σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρ μας γενικότερα το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΥΥΚΑ επεσήμανε: «Αν δούμε ότι κάθε μέρα έχουμε περισσότερα κρούσματα από την άλλη, δηλαδή αν δούμε αυξητικές τάσεις, θα υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα».

«Άπαντες έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά είναι υπό αναθεώρηση ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με βάση τις χώρες προέλευσης», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε πως «θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα και δυστυχώς ο ιός όταν είναι ασυμπτωματικός, μεταδίδει ή όταν ο ασθενής έχει πολύ λίγα συμπτώματα».

Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε μάλιστα έκκληση στους πολίτες να τηρούν κατά γράμμα το μέτρο της απόστασης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν κάποιος ασυμπτωματικός πάει σε ένα μπαρ με 1.000 άτομα θα έχουμε διασπορά».

Διψήφια νούμερα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα.

Γνωστοποιήθηκε δε πως 11 εξ αυτών χαρακτηρίζονται ως «εισαγόμενα».

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 23 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3432, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 4 (44.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Συναγερμός στην Κάρπαθο

Θετικός στον κονονοϊό διαγνώσθηκε και ένας Ελληνοαμερικανός, ο οποίος φέρεται να έφτασε στην Κάρπαθο πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περί τα 70 έτη άνδρας είχε φθάσει στο νησί των Δωδεκανήσων πριν από μερικές ημέρες και υποβλήθηκε σε τεστ για τον ιό φτάνοντας στη χώρα, με το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό.

Αργότερα, ωστόσο, ο ηλικιωμένος παρουσίασε συμπτώματα που σχετίζονται με την Covid-19, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο. Η μεταφορά του στην Κρήτη έγινε με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ μέσα σε κάψουλα αρνητικής πίεσης του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εκεί, οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν ότι ο άνδρας είναι θετικός στον κορονοϊό ενώ αμέσως μετά οι Αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του κατά τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα