Συναγερμός για νέο ιό γρίπης των χοίρων στην Κίνα - Φόβοι για πανδημία

Ο ιός G4 έχει ήδη περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, που αποτελεί τη βασική ανησυχία των επιστημόνων. Τι αναφέρει νέα μελέτη. «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τη νέα γρίπη των χοίρων.

Ερευνητές στην Κίνα ανακάλυψαν έναν νέο τύπο γρίπης των χοίρων που είναι ικανός να προκαλέσει πανδημία,

σύμφωνα με μια μελέτη στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό PNAS, αν και οι ειδικοί αναφέρουν πως ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή. Ονομάζεται «G4», προέρχεται από το στέλεχος H1N1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009 και διαθέτει, όμως, «όλα τα βασικά χαρακτηριστικά για να μετατραπεί σε ιό που μολύνει ανθρώπους», σημειώνουν ακόμη οι συγγραφείς, επιστήμονες σε κινεζικά πανεπιστήμια και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (29/6).

Οι ερευνητές προσθέτουν πως έλαβαν 30.000 ρινικά επιχρίσματα από χοίρους σε σφαγεία σε 10 κινεζικές επαρχίες, καθώς και σε κτηνιατρικό νοσοκομείο, από το 2011 έως το 2018, γεγονός που τους επέτρεψε να απομονώσουν 179 ιούς της γρίπης των χοίρων. 

Η πλειοψηφία τους αφορούσε έναν νέο τύπο που κυριαρχούσε στους χοίρους από το 2016.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα - συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων σε νυφίτσες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε μελέτες γρίπης επειδή παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τους ανθρώπους. Τότε λοιπόν παρατηρήθηκε πως ο G4 είναι πολύ μολυσματικός και ότι προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα στα κουνάβια από ό, τι άλλοι ιοί.

Οι δοκιμές έδειξαν μάλιστα ότι οποιαδήποτε ανοσία που κερδίζει ο άνθρωπος από την έκθεση στην εποχιακή γρίπη δεν παρέχει προστασία από τον G4.

Επίσης, περισσότεροι από 1 στους 10 εργαζόμενους σε χώρους με χοίρους είχαν ήδη μολυνθεί, σύμφωνα με εξετάσεις αίματος αντισωμάτων που έδειξαν έκθεση στον ιό, κατά την ίδια νέα μελέτη. Τα τεστ έδειξαν ακόμη ότι το 4,4% του γενικού πληθυσμού φαίνεται επίσης να έχει εκτεθεί.

Συνεπώς ο ιός έχει ήδη περάσει από ζώα σε ανθρώπους, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο - κάτι που αποτελεί την κύρια ανησυχία των επιστημόνων.

Ενήμερος ο ΠΟΥ, σε επιφυλακή η Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα εξετάσει προσεκτικά την κινεζική μελέτη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού την Τρίτη, δηλώνοντας πως είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία για τα ευρήματα και να παρακολουθούνται οι πληθυσμοί των ζώων. Η παραπάνω μελέτη «αναδεικνύει και το ότι δεν μπορούμε να μην επαγρυπνούμε για τη γρίπη - πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συνεχίσουμε την παρακολούθηση ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε από την πλευρά του πως η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης και της εκδήλωσης ιού», είπε.

Κίνδυνος για νέα πανδημία;

Η ίδια μελέτη υπογραμμίζει, άλλωστε, τους κινδύνους από ιούς να διασχίσουν το «φραγμό» των ειδών και να περάσουν στους ανθρώπους - αφού μεταλλαχθούν - ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Κίνα, όπου εκατομμύρια ζουν κοντά σε αγροκτήματα, εγκαταστάσεις αναπαραγωγής, σφαγεία και αγορές ζώων.

Υπενθυμίζεται πως ο κορονοϊός που «σαρώνει» αυτή τη στιγμή τον πλανήτη, και ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει μισό εκατομμύριο θανάτους, πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες και ότι ενδεχομένως εξαπλώθηκε στον άνθρωπο μέσω μιας αγοράς θαλασσινών στην πόλη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.

«Προκαλεί ανησυχία το γεγονός πως η μόλυνση ανθρώπων από τον ιό G4 θα μπορούσε να προωθήσει μία περαιτέρω προσαρμογή του στον άνθρωπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας πανδημίας», έγραψαν οι ερευνητές, οι οποίοι ζήτησαν επείγοντα μέτρα για την παρακολούθηση ατόμων που εργάζονται με χοίρους.

«Οι έρευνες αποτελούν σωτήρια υπενθύμιση ότι αντιμετωπίζουμε διαρκώς τον κίνδυνο εμφάνισης παθογόνων ζωονόσων και ότι τα ζώα εκτροφής, με τα οποία οι άνθρωποι έρχονται περισσότερο σε επαφή σε σχέση με τα άγρια ζώα, αποτελούν πηγή σοβαρών πανδημικών ιών», σχολιάζει, εξάλλου, ο Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής της σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Keywords
Τυχαία Θέματα