Σωτηρία: Συγκλονιστικά καρέ από την εντατική του νοσοκομείου. Οι «αστροναύτες - άγγελοι» που δίνουν τη ζωή τους

Το νοσοκομείο Σωτηρία είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Δείτε ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό από την Τατιάνα Μπόλαρη. 

Στο νοσοκομείο Σωτηρία οι νοσηλευτές και οι γιατροί δίνουν καθημερινά μάχη, για να κρατήσουν στην ζωή τους ασθενείς. Ειδικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, το Σωτηρία αποτελεί ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, με το προσωπικό να πολεμά με όποιον τρόπο μπορεί τον ιό και με όσα μέσα διαθέτει. 

Ο φωτογραφικός φακός, της Τατιάνας Μπόλαρη για το πρακτορείο Eurokinissi, απαθανάτισε

μια καθημερινή βάρδια τoυ υγειονομικού προσωπικού, στον ειδικό θάλαμο για τους ασθενείς με τον COVID-19. 

Οι εικόνες συγκλονιστικές, αποτυπώνοντας το μεγαλείο της μάχης που δίνουν γιατροί και ασθενείς. 

Ο φωτογραφικός φακός εστιάζει στους γιατούς, στους νοσηλευτές, αλλά και στους ασθενείς οι οποίοι ακόμη και με το άγγιγμα του χεριού, πέρνουν δύναμη για να κρατηθούν στη ζωή. 

Γιατροί και νοσηλευτές φοράνε τα ειδικά ρούχα μαζί με την τολή, ενώ στη συνέχεια προσθέτουν την πλαστική μάσκα. Εφόσον, σιγουρευτούν ότι έχουν μαζί τους όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως τα γάντια μιας χρήσης, ξεκινάνε την βάρδιά τους.

Πριν μπουν στον ειδικό θάλαμο, συνεννούνται με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους τους, για τυχόν νεότερες εξελίξεις της υγείας των ασθενών. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, εμφανίζονται καινούργιοι ασθενείς με κορονοϊό ή δίνεται το πολυπόθητο εξιτήριο σε άλλους. Στη συνέχεια πλησιάζουν τον ειδικό θάλαμο για τα άτομα που νοσούν από COVID-19. Δύο λευκές πόρτες με την επιγραφή «ΚΛΙΝΙΚΗ COVID-19» διαχωρίζουν το περιβάλλον που εργάζεται από τον κόσμο που ζούμε.

Κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους μιλάνε με τους ασθενείς και τους δίνουν ανάσα αφού είναι δίπλα τους και δεν θα τους αφήσουν ποτέ, μέχρι να εξέλθουν από την εντατικλή. 

Οι ασθενείς είναι απομονωμένοι από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η νοσηλεύτρια και ο κάθε γιατρός καλείται να καλύψει μερικές, αλλά τόσο ζωτικές υποχρεώσεις τους. Τους ταίζουν τους δίνουν νερό, γιατί η προχωρημένη ηλικία τους και η ασθένεια τους δεν τους επιτρέπουν να αυτοεξυπηρετηθούν. Είναι όμως για τους ασθενείς η οικογένειά τους, η συντροφιά τους, οι αστροναύτες - άγγελοι, όπως γράφει η Τατιάνα. 

«Αυτοί είναι οι αστροναύτες - άγγελοι του Σωτηρία»

Η Τατιάνα Μπόλαρη συγκλονισμένη από το φωτορεπορτάζ αποτυπώνει μέσα από λίγα λόγια τα όσα έζησε με ανάρτησή της στο facebook:

«Σήμερα είχα ένα από τα πιο σημαντικά ραντεβού που έχω κάνει στην ζωή μου. Πήγα να συναντήσω αυτούς που δίνουν μάχη μέρα με την μέρα για την ζωή όλων μας. Στο νοσοκομείο "ΣΩΤΗΡΙΑ" λοιπόν.
Ξεκινώντας από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο Μάκης και η Αυγή (μα δεν είναι σημαδιακό το όνομα;) ήταν οι δικοί μου "αστροναύτες", που τους ακολούθησα σε όλη την νοσηλεία της βάρδιας τους.
Με φόβο μπήκα, ναι αλήθεια λέω,όμως κανείς τους δεν με άφησε να φοβηθώ ούτε λεπτό. Όχι μόνον εμένα,αλλά κυρίως εκείνους που νοσηλεύονταν. 
Με γέλια, με πειράγματα με αγάπη, θα το πω και ίσως είναι λίγο, αλλά έχεις έναν "αστροναύτη-άγγελο" δίπλα σου, πάνω από το κεφάλι σου που ξέρεις πως δεν θα σε αφήσει.
Που δίνει την μάχη μαζί σου. Γι αυτά τα χέρια που κρατά το ένα το άλλο. Γι αυτούς που προστατεύουν ο ένας τον άλλον. Για το χαμόγελο τους όταν βγάζουν τις μάσκες.
Για όλους τους, θα μείνω μέσα, μέχρι να σβήσει ο ήλιος...». 

«Θα μείνω μέχρι να σβήσει ο ήλιος»

Και συμπληρώνει η Τατιάνα Μπόλαρη: «Και μετά,ντύσιμο από την αρχή με όλα τα προβλεπόμενα-δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος ΠΟΥΘΕΝΑ-με οδηγούν στην κλινική νοσηλείας COVID-19.
Εδώ οδηγός μου η Ανθή (κοίτα να δεις με τα ονόματα...)
Μαζί στην αριστερή πλευρά του διαδρόμου (την καθαρή) και μετά από θάλαμο σε θάλαμο στην δεξιά (τον διάδρομο θαλάμων) ξεκίνησε την φροντίδα των ασθενών.
Που τους ξέρει όλους με τα μικρά τους ονόματα,που τους φροντίζει σαν να είναι δικοί της άνθρωποι.
Που τους μιλά γιατί είναι ο μόνος άνθρωπος εκείνη και τα άλλα κορίτσια και αγόρια-νοσηλευτές,γιατί υπάρχει πλήρης απομόνωση.
Μόνο το κινητό και η φωτογραφία των δικών σου...
Και σε κάθε ασθενή άλλα γάντια (ο κάθε νοσηλευτής φορά τρία το ένα πάνω από το άλλο) κι ας σε κόβουν τα λάστιχα της μάσκας,κι ας ιδρώνουν τα πόδια από τα καλύμματα,κι ας δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις από την διπλή μάσκα,δεν την άκουσα ούτε μια φορά να παραπονεθεί!
Τόση γλύκα,τόση αγάπη,τόσο νοιάξιμο...
Για την Ανθή λοιπόν και όλους τους νοσηλευτές
Για τα πανηγύρια όταν το θερμόμετρο δείχνει τον πυρετό να μην υπάρχει
Για το κουρασμένο τους πρόσωπο,όταν θα τελειώσει η βάρδια
Για όλους αυτούς,θα μείνω μέσα μέχρι να σβήσει ο ήλιος!»

Και τελικά είναι αυτή η επαφή. Το πιάσιμο του χεριού, το σημάδι ότι μαζί θα βγούμε νικητές και από αυτό τον αγώνα. «Οι αστροναύτες άγγελοι» σου κρατούν το χέρι για να σε βγάλουν νικητή. Νικητή της ζωής. Και τα καταφέρνουν. 

 

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα