Άρση μέτρων: Τι φοβάται ο Σωτήρης Τσιόδρας

Η επόμενη της άρσης των μέτρων ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι επιμένουν να καλούν πολίτες και αρχές σε αυξημένη επαγρύπνηση. «Συνεχίζουμε την επαγρύπνηση», διαμηνύει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυξημένη επαγρύπνιση των αρμόδιων αρχών θα ακολουθήσει την άρση των μέτρων καραντίνας στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

«Μετά τη χαλάρωση των μέτρων θα υπάρχουν αυξημένη επαγρύπνηση και μαθηματικά μοντέλα που θα δείξουν τυχόν

αναμενόμενη αύξηση της επιδημίας, ανάλογα με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και σε μια κατάσταση που θα γίνεται και πιο μαζικό testing», ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη αύξηση της επιδημικής καμπύλης στη χώρα ως εξέλιξη της άρσης του lockdown.

«Ήδη την ώρα που σας μιλώ εγώ, εγκρίνονται διευρυμένα κριτήρια εργαστηριακού testing και θα έχουμε ακόμα πιο ακριβή εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, ώστε να μπορούμε κατά κάποιον τρόπο να επανερχόμαστε στην τάξη, αν δούμε ότι κάτι ξεφεύγει από αυτό που αναμένουμε. Άρα θα χρησιμοποιήσουμε τη μαθηματική επιστήμη για να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις του πώς θα κινηθεί ο ιός», εξήγησε ο καθηγητής.

Το σενάριο που φοβίζει τους ειδικούς

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δε μπορεί να εκτιμήσει αν η άρση της καραντίνας θα συνεπάγεται και αύξηση κρουσμάτων, ενώ παραδέχτηκε πως αυτό είναι το σενάριο που φοβίζει τους ειδικούς. «Δεν μπορώ να σας πω αν θα υπάρξει αύξηση ή όχι. Αλλά αυτό είναι το σενάριο που μας φοβίζει. Μακάρι να μην υπάρξει, μακάρι να λειτουργήσουμε συλλογικά με κανόνες υγιεινής, που είναι οι πιο σημαντικοί αυτή την περίοδο, να μην έχουμε αύξηση και να δούμε πολύ λίγα κρούσματα. Αυτό είναι το ευκταίο».

Σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το σενάριο μιας αύξησης, ώστε να παρέμβουμε εγκαίρως. Και αυτή τη δυνατότητα μάς τη δίνουν αυτή τη στιγμή οι αριθμοί που έχουμε ήδη με τα δικά μας έως τώρα δεδομένα και θα είναι ακόμα καλύτερη η ακρίβεια αυτών των αριθμών στην επόμενη φάση, με την διενέργεια διευρυμένου εργαστηριακού ελέγχου», είπε ο λοιμωξιολόγος.

Οι στόχοι

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο διακεκριμένος επιστήμονας είχε επισημάνει πως «συνεχίζουμε την επαγρύπνηση» καθώς, «οι στόχοι δημόσιας υγείας παραμένουν οι ίδιοι:

Στην κοινή του αναφορά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο είπε χθες ότι σκοπεύουμε στο να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα στο γενικό πληθυσμό. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα, με έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων, παραμένει κύρια και πρώτη προτεραιότητά μας, μέχρι την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων.

Ο δεύτερος σημαντικός στόχος: να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στο γενικό πληθυσμό και για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε τυχόν νέες λοιμώξεις ή επιδημίες, σαν αυτή που είδαμε, να παραμείνουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά, όσο το δυνατόν πιο σταδιακά μπορούμε, να αποκτήσουν ανοσία στον πληθυσμό, μέχρι να εμφανιστεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο – για αυτό θα σας πω περισσότερα αύριο – και να υπάρχει βέβαια επάρκεια στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης».

Συνεπώς, «τα δύο κύρια όπλα μας αυτή τη στιγμή, εξακολουθούν να παραμένουν τα μέτρα της απόστασης και της υγιεινής σε όλες μας τις δραστηριότητες. Τους επόμενους δύο μήνες, με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά-σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε, για αυτό το κάνουμε όλο αυτό, αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να διατηρήσουμε την επιτυχημένη μας πορεία σαν χώρα, σαν λαός και σαν υγειονομικό σύστημα. Όλοι μαζί».

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα πολλαπλά κρούσματα στις ιδιωτικές κλινικές

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παρεμβάσεις αυτές του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό γίνονται στη σκιά των επιδημιών σε δύο δομές υγείας, οι οποίες «πάγωσαν» τα χαμόγελα των προηγούμενων ημερών σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα και έθεσαν τις αρχές σε υψηλό συναγερμό, ενώ προκάλεσαν και τη κινητοποίηση της Δικαιοσύνης, οι έρευνες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, μάλιστα, σημειώθηκαν τρεις θάνατοι ασθενών με Covid-19.

Nωρίτερα, ο καθηγητής ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα κορονοϊού και 5 ακόμη νεκρούς, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 2.490 και 130, αντίστοιχα.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

13033: Τι πρέπει να γράφει το SMS για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Keywords
Τυχαία Θέματα