Σαουδική Αραβία: Καταργείται το μαστίγωμα

Η Σαουδική Αραβία καταργεί το μαστίγωμα ως μορφή τιμωρίας.

Στη Σαουδική Αραβία το μαστίγωμα ως μορφή τιμωρίας, καταργείται σύμφωνα με ένα έγγραφο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters σήμερα.

Έτσι, με την απόφαση αυτή, η μαστίγωση θα αντικατασταθεί από ποινές φυλάκισης ή επιβολή προστίμων.

«Η απόφαση είναι μια επέκταση των μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες εισήχθησαν υπό τον βασιλιά

Σαλμάν υπό την άμεση επίβλεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν», αναφέρεται στο έγγραφο.

Παρόλα αυτά, η Διεθνής Αμνηστία συγκαταλέγει την Σαουδική Αραβία στους κορυφαίους εκτελεστές του κόσμου. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από την σελίδα της Διεθνής Αμνηστίας σχετικά με τις ποινές που επικρατούν στο κράτος της Αραβίας:

Οι εκτελέσεις

Η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους εκτελεστές του κόσμου, με δεκάδες ανθρώπους να θανατώνονται ετησίως, πολλοί από αυτούς με φρικιαστικούς δημόσιους αποκεφαλισμούς. Θεωρούμε ότι η θανατική ποινή παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή και είναι σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν οπουδήποτε στον κόσμο ότι η θανατική ποινή αποτρέπει το έγκλημα. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να καταδικάζει τους ανθρώπους σε θάνατο και να τους εκτελεί μετά από εξαιρετικά άδικες δίκες. Μέχρι στιγμής φέτος, η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει 108 άτομα, σχεδόν τα μισά από τα οποία είναι για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

Σκληρές τιμωρίες

Τα δικαστήρια της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να επιβάλλουν ποινές μαστιγώματος ως τιμωρία για πολλά αδικήματα, συχνά μετά από αθέμιτες δίκες. Ο Raif Badawi καταδικάστηκε σε 1.000 μαστιγώματα και 10 χρόνια στη φυλακή απλά γιατί έγραφε σε ένα blog. Οι ακρωτηριασμοί, και ειδικά οι ακρωτηριασμοί από ιατρικό προσωπικό μετά από κρατική εντολή, που πάντα αποτελούν βασανιστήρια, εκτελούνται επίσης ως τιμωρία για ορισμένα εγκλήματα.

Βασανιστήρια

Οι πρώην κρατούμενοι/ες, κατηγορούμενοι/ες σε δίκες και άλλοι/ες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η χρήση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης από τις δυνάμεις ασφαλείας παραμένει κοινή και ευρέως διαδεδομένη και ότι οι υπεύθυνοι δεν οδηγούνται ποτέ στη δικαιοσύνη.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα