Πρωτομαγιά... όπως Πάσχα: Τα μέτρα κυκλοφορίας

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα επανέλθουν τα αυστηρά μέτρα που είχαν ληφθεί το Πάσχα, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι διασποράς του κορονοϊού.

Για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς ο Νίκος Χαρδαλιάς την Πέμπτη, σημειώνοντας πως «φέτος θα είναι αλλιώς», ενώ υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας.

«Αύριο υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά

με καιρό πραγματικά ανοιξιάτικο», αλλά «όπως και το Πάσχα, θα περάσουμε την αυριανή μέρα διαφορετικά. Είτε στο σπίτι, είτε με μια βόλτα γύρω από αυτό, στο πλαίσιο αυτών που προβλέπονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

SMS και βεβαιώσεις μέχρι τη Δευτέρα

Επανέλαβε ότι «δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό, πόσο μάλλον στο χωριό», ενώ αναφέρθηκε και στις «μεγάλες συγκεντρώσεις από πολιτικά κόμματα, από οργανώσεις και συνδικάτα» που γίνονται την ημέρα της επετείου: «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα από όλα για τα ίδια τα μέλη τους και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα σεβαστούν τη συλλογική προσπάθεια και τον αγώνα γιατρών, νοσηλευτών και όλων εκείνων που κάνουν τα πάντα για την αποφυγή διασποράς του ιού», είπε.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε, τέλος, πως «μέχρι την Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης, άρα μέχρι τότε απαιτείται έντυπο και sms για κάθε αναγκαία μετακίνηση», με δεδομένο πως οι σχετικοί περιορισμοί αίρονται στις 4/5, όπως έχει ανακοινωθεί.

Απεργία και εκδηλώσεις υπό αυστηρή επιτήρηση

Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν από μέρες προαναγγείλει, θα πραγματοποιηθεί αύριο και η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, Εργατικών Κέντρων και ορισμένων σωματείων. Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «η Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της εργατικής τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα».

Μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι το αντίδοτο αυτής της κρίσης έγκειται στην αλληλεγγύη, «που είναι η ζωτική δύναμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε όλη την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και, κυρίως, σήμερα», προσθέτοντας, όμως: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η αλληλεγγύη είναι αντίδοτο στην κρίση, αλλά όχι πανάκεια στην κρατική και την εργοδοτική αυθαιρεσία και την εργατική εκμετάλλευση».

Ωστόσο, κατά τα ανωτέρω, δεν είναι βέβαιο ότι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι θα επιτραπεί να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, όπως κάλεσε η ΓΣΕΕ. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν πως την Πρωτομαγιά θα βρίσκονται στους δρόμους περίπου 3.000 αστυνομικοί, με τα μέτρα ασφαλείας να θυμίζουν αυτά που είχαν ληφθεί το Πάσχα.

Οι στόχοι και τα «μπλόκα» της ΕΛ.ΑΣ.

Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού στην επαρχία από τα αστικά κέντρα, ενώ, παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή συγκεντρώσεων σε άλση και παραλίες πέριξ των αστικών κέντρων.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το τριήμερο που ξεκινά την Παρασκευή χαρακτηρίζεται κρίσιμο, με την Πολιτική Προστασία και τος λοιμωξιολόγους να θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού προς την επαρχία, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εφόσον θα λάμβανε χώρα μετακίνηση πολιτών από τα αστικά κέντρα.

Επίσης, βασικό σκέλος των μέτρων υπό εξέταση αφορά στο «σφράγισμα» των διοδίων και όλων των παράδρομων των Εθνικών Οδών, όπως έγινε και την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκεται η αυστηρότερη επιτήρηση των μέτρων περιορισμού που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου και στις πόλεις.

Επιπλέον, το βάρος των μπλόκων αναμένεται να πέσει σε περιοχές όπως:

Νέα ΜάκρηΜαραθώναςΡαφήναΛαύριοΣούνιοΠάρνηθαΥμηττόςΠεντέλη

Ανήμερα της Πρωτομαγιάς είναι πιθανό να υπάρξουν περιπολίες με μεγάφωνα που θα καλούν σε αποφυγή συναθροίσεων, εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ βρίσκεται και η απαγόρευση για συνωστισμό άνω των 10 ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα