Πρόταση για μέτρα και επιστροφή της μάσκας - «Πριν το έκτο κύμα γίνει τσουνάμι»

Επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς χώρους - τουλάχιστον - και τεστ στους τουρίστες μερικά από τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί.«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την έξαρση των κρουσμάτων που θα φέρουν, όπως όλα δείχνουν και αύξηση διασωληνώσεων και θανάτων. Ήδη τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει πάλι να γεμίζουν, με τους…

«Αν χρειαστεί θα ενισχυθούν τα μέτρα», λέει ο Ζαούτης

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Θεοκλής Ζαούτης.

Ο κ. Ζαούτης μιλώντας χθες Τετάρτη στο GRTimes πώς «η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, πάντα προκαλεί προβληματισμό και εγρήγορση και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν αυξημένη μολυσματικότητα και ικανότητα ανοσιακής διαφυγής», τόνισε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προς αναχαίτιση ενός νέου κύματος της πανδημίας, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε:

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητά τους. Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους παροχής φροντίδας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, επίσης, συστήνεται ισχυρά στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός».

«Όχι» σε νέα μέτρα από τον Πλεύρη

Ωστόσο, διά στόματος του υπ. Υγείας, Θάνου Πλεύρη, είναι εμφανές ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα μέτρα αναχαίτησης της διασποράς του κορονοϊού και πως οδεύουμε σε μία συνύπραξη με τον ιό από το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό.

Όπως είπε, όντως διαπιστώνεται μια αύξηση στις μολύνσεις, η οποία φαίνεται να σταθεροποιείται εβδομάδα προς εβδομάδα, ωστόσο δεν είναι στην κορύφωσή της, η οποία αναμένεται να συμβεί γύρω στις 15 Ιουλίου.

«Είναι ακόμα δυναμική η εξέλιξή της. Είχαμε ξεκινήσει πριν 2-3 εβδομάδες με αύξηση 100%-120% και χθες ήταν στο 62%», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ εξηγώντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες, σχολίασε ότι έγιναν περίπου 180.000 τεστ.

Επανέλαβε δε ότι αυτή τη στιγμή «τα κρούσματα, ως κρούσματα, δε μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες», επισήμανε ο κ. Πλεύρης και τόνισε ότι ενώ αυξάνονται τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί. «Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα