Πόσα τεστ θα γίνουν σήμερα σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς

Σε ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και πόσα τεστ θα γίνονται στις πύλες εισόδου. Οι αριθμοί που «δίνει» ο αλγόριθμος.

Τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της, από σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουλίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά και τη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας σε επίπεδο ΕΕ, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προγραμματίζοντας

χιλιάδες τεστ σε όλα τα σημεία εισόδου.

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ και εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών - συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

Η Ελλάδα, ακόμη, «ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (σ.σ. με τη σχετική λίστα να ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):

Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα**».

Σημεία εισόδου

Αναφορικά με τα σημεία εισόδου στην Ελλάδα που θα είναι ανοιχτά την 1η Ιουλίου, είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Ωστόσο, ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου παραμένει η απαγόρευση για απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Ως προς τα χερσαία σημεία εισόδου, στα σύνορα με τη Βουλγαρία η είσοδος επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο «οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους».

Ανοικτές είναι επίσης οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Τα μέτρα πρόληψης και οι έλεγχοι 

'Ολοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Ο αλγόριθμος και τα τεστ

Στο παραπάνω πλαίσιο, ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ανέφερε χθες το βράδυ πως για σήμερα έχουν ήδη προγραμματιστεί να γίνουν «χιλιάδες τεστ» στις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Ο αριθμός των τεστ, η δυναμικότητα των εργαστηρίων και βαθμός επισκεψιμότητας έχουν προστεθεί στον αλγόριθμο, ο οποίος έχει αναδείξει συγκεκριμένο αριθμό τεστ σε κάθε πύλη εισόδου, κατά τον τηλεοπτικό σταθμό.

Έτσι, στα 27 αεροδρόμια που ανοίγουν θα γίνουν συνολικά 5.634 τεστ σε μία μέρα.

Συγκεκριμένα θα γίνουν:

1.200 στην Αθήνα500 στη Θεσσαλονίκη 825 στο Ηράκλειο 605 στη Ρόδο 400 στην Κέρκυρα309 στην Κω275 στα Χανιά 250 στη Ζάκυνθο150 στη Μύκονο150 στη Σαντορίνη100 στην Κεφαλονιά100 στο Άκτιο60 στη Λέσβο60 στη ΣκιάθοΑπό 50 τεστ θα γίνουν στα υπόλοιπα 13 μικρότερα αεροδρόμια.

Παράλληλα, στους μεθοριακούς σταθμούς έχει προγραμματιστεί να γίνουν 1.652 τεστ σε μια μέρα.

Συγκεκριμένα θα γίνουν:

1.029 στον Προμαχώνα 571 στους Ευζώνους52 στις Καστανιές

Περαιτέρω, στα λιμάνια έχει προγραμματιστεί να γίνουν 4.137 τεστ σε μια μέρα.

Συγκεκριμένα θα γίνουν:

1490 στο λιμάνι του Πειραιά309 στο λιμάνι της Πάτρας117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας1.060 στο λιμάνι της Κέρκυρας612 στο λιμάνι της Ρόδου504 στο λιμάνι του Κατάκολου45 στο λιμάνι του Βόλου

Σημειώνεται, τέλος, πως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα δουλεύουν 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο για τους στοχευμένους ελέγχους, κατά την ίδια πηγή.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα