Ντόναλντ Τραμπ: Ο πανικός για τους νεκρούς, οι απειλές στον ΠΟΥ

Νέες απειλές εκτόξευσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά του ΠΟΥ για τον κορονοϊό. Απείλησε χθες Τρίτη να αναστείλει την αμερικανική συμβολή στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), καταγγέλλοντας τον τρόπο που η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού και την «εύνοια» που δείχνει, κατ’ αυτόν, προς την Κίνα, πριν κάνει λίγο αργότερα ένα βήμα πίσω.

«Θα αναστείλουμε» την καταβολή «των ποσών που προορίζονταν για τον ΠΟΥ», είπε αρχικά ο Τραμπ, και μερικά λεπτά αργότερα

φάνηκε να υπαναχωρεί λέγοντας πως σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο.

«Δεν λέω ότι θα το κάνω, αλλά θα εξετάσουμε την πιθανότητα αυτή», δήλωσε ο Τραμπ, αντιφάσκοντας με την πρώτη του τοποθέτηση.

Ο Τραμπ δέχεται σειρά επικρίσεων για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση. Ο φόβος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και μέχρι τα μέσα Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήριζε την κρίση του κορονοϊού «απάτη» και υποστήριζε ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση οι Δημοκρατικοί για να του ασκήσουν αντιπολίτευση.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό υπέκυψαν στις ΗΠΑ τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση μέχρι χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό στον κόσμο αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Η νέα αύξηση-ρεκόρ των θανάτων (+1.939 επακριβώς) ανεβάζει σε 12.722 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 στις ΗΠΑ.

Ο εκνευρισμός του Τραμπ

Ο λόγος του προεδρικού εκνευρισμού έναντι της υπηρεσίας του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη είναι ότι ο ίδιος θεωρεί ότι ο ΠΟΥ δείχνει «μεγάλη εύνοια στην Κίνα, δεν είναι αποδεκτό αυτό», είπε.

«Λαμβάνει τεράστια ποσά από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ. «Επέκριναν το κλείσιμο των συνόρων (των ΗΠΑ στους ταξιδιώτες από την Κίνα) όταν το είχα ανακοινώσει — είχαν άδικο», κατήγγειλε, αναφερόμενος σε στελέχη του ΠΟΥ. «Είχαν άδικο για πολλά» ανέφερε.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος είχε ήδη εξαπολύσει μέσω Twitter νωρίτερα χθες Τρίτη σφοδρή επίθεση εναντίον του οργανισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε σφόδρα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατηγορώντας τον ΠΟΥ ότι παραείναι χαλαρός με την Κίνα και εκδίδει κακές συστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ο ΠΟΥ πραγματικά τα έκανε μαντάρα», έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet.

«Για κάποιο λόγο, αν και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, είναι όμως πολύ κινεζο-κεντρικός. Θα το εξετάσουμε αυτό. Ευτυχώς, απέρριψα τις συστάσεις τους να κρατήσουμε ανοικτά τα σύνορα στην Κίνα. Γιατί μας έδωσαν μια τόσο εσφαλμένη σύσταση;».

Τι ήξερε από τον Ιανουάριο

Κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου είχε προειδοποιήσει ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ο κορονοϊός μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς και να εκτροχιάσει την αμερικανική οικονομία, εκτός και αν ληφθούν άμεσα αυστηρά μέτρα.

Αυτό αποκαλύπτουν υπομνήματα του οικονομικού συμβούλου του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, για τα οποία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ενημέρωσε ευρέως τον Λευκό Οίκο και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα εν λόγω υπομνήματα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε ενημερωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου, τότε ακόμη που ο Αμερικανός πρόεδρος επανηλειμμένως υποβάθμιζε την απειλή του Covid-19.

Τα υπομνήματα, τα οποία αποκάλυψαν για πρώτη φορά οι New York Times και Axios, είχαν γραφεί από τον Ναβάρο στις 29 Ιανουαρίου και στις 23 Φεβρουαρίου. Το πρώτο, που συντάχθηκε την ημέρα που ο Τραμπ δημιούργησε την ομάδα εργασίας κατά του κορονοϊού του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι στο χειρότερο σενάριο η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο Αμερικανούς. 

Keywords
Τυχαία Θέματα