Eurogroup: Χάσμα Βορρά - Νότου για το οικονομικό πακέτο κατά του κορονοϊού

Ακόμη και το σενάριο να βρεθεί τελικά λύση στη Σύνοδο Κορυφής, εμφανίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, καθώς οι διακοπές και οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Eurogroup δεν είχαν αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα. 

Ολονύχτιες είναι οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ιστο Eurogroup για το πακέτο μέτρων κατά του κορονοϊού. Οι σχέσεις βορρά - νότου είναι πραγματικά σε τεντωμένο σχοινί με τις διακοπές της συνεδρίασης και τις κατ’ ιδίαν επαφές να δίνουν και να παίρνουν.

Επί της ουσίας

η Γερμανία και οι χώρες… δορυφόροι επιμένουν ότι η βοήθεια προς τις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό θα πρέπει να είναι σε μορφή δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας με χαλαρούς όρους όσο διαρκεί η κρίση και στην συνέχεια να πάρει την μορφή ενός κανονικού μνημονίου.

Ιταλία και η Ισπανία και σύσσωμος ο νότος ζητούσε ένα «κορονο-ομόλογο», κάτι που δεν άρεσε σε Γερμανία και Ολλανδία και συγκεκριμένα η Ισπανία πρότεινε την δημιουργία ενός Special Purpose Vehicle, ενος ταμείου για τον κορονοϊό, το οποίο θα εκδώσει ομόλογα με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο και στην συνέχεια η ΕΚΤ θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα.

Συνεδρίαση για σκληρά νεύρα

Η συνεδρίαση που καθυστέρησε εξ αρχής να ξεκινήσει διεκόπει το βράδυ και οι υπουργοί Οικονομικών έκατσαν ξανά στο τραπέζι μετά τις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, Λουίς Ρέγκο ανέφερε νωρίτερα ότι ο πρώτος γύρος της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Eurogroup ολοκληρώθηκε και ότι θα γινόταν διάλειμμα μίας ώρας. Στη συνέχεια, με νέα ανάρτησή του ενημέρωσε ότι «χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» και ότι η σύνοδος θα άρχιζε ξανά στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Λίγο μετά τις 11 (ώρα Ελλάδας) ακολούθησε και τρίτη ανάρτησή του, ότι «στόχος είναι τώρα να αρχίσει ξανά στις 23 ώρα Βρυξελλών (12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας)», προσθέτοντας: «Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία» και τελικά ενημέρωσε λέγοντας: «Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα».

Φυσικά αν δεν βγει «λευκός καπνός» από την συνεδρίαση του Eurogroup όλα θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής.

Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι αντιμετωπίζει την πανδημία που υπονομεύει τις δημοκρατίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει γρήγορα στις ανάγκες των πολιτών της, κινητοποιώντας πόρους «χωρίς προηγούμενο» μπροστά στην πανδημία του Covid-19, που υπονομεύει τις δημοκρατίες της ηπείρου, δήλωσαν από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων έξι ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας

«Η σοβαρότητα της κατάστασης συνεπάγεται, μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης που αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση πόρων, ιδίως στην ευρωζώνη», γράφουν απευθυνόμενοι στους προέδρους των κύριων θεσμών της ΕΕ.

«Έχουμε την υποχρέωση να αποδείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της, είναι αποφασισμένα να δώσουν μια συγκεκριμένη και ταχεία ανταπόκριση στις προσδοκίες και τις ανάγκες των λαών μας», σε συνθήκες που «υπονομεύουν την ίδια τη σταθερότητα των δημοκρατιών μας», συνεχίζουν οι υπογράφοντες της επιστολής, πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας.

Ζητούν επίσης την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής βιομηχανικής κυριαρχίας για την παραγωγή των βασικών αγαθών και υλικών στον τομέα της δημόσιας υγείας», καθώς και «μηχανισμούς αλληλεγγύης» για την καλύτερη αντιμετώπιση πανδημιών.

Reuters: Πιθανή συμφωνία μισού τρισ. ευρώ

Το Reuters πάντως σημείωνε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας του κορονοϊού.
Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, είναι και οι πιο μαχητικές όσον αφορά την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης που αναμένεται να προκαλέσει η πανδημία στην Ευρώπη φέτος και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης.

Όμως, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα, καθώς όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν ακόμη να δανείζονται φθηνά από την αγορά και έχουν αρθεί οι περιορισμοί της ΕΕ όσον αφορά τα ελλείμματα λόγω της πανδημίας - ιδιαίτερα δε επειδή η σχετική διαδικασία θα πάρει χρόνια.
«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης με τα υπάρχοντα μέσα και θεσμούς. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία αυτά και να αφήσουμε ανοικτό να κάνουμε περισσότερα. Ένα ισχυρό πακέτο διαμορφώνεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το πρώτο μέτρο θα είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας για να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες της Ιταλίας ότι θα της υπαγορευθεί η υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Το δεύτερο μέτρο θα είναι μία συμφωνία για τη χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Το τρίτο μέτρο θα αφορά τη στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν.

Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανόν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί μπορεί να λάβουν γνώση της γαλλικής πρότασης σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ που θα χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμα μέτρα ανάκαμψης, ύψους αρκετών εκατοντάδων δισ. ευρώ, και θα αντλεί κεφάλαια με κοινό δανεισμό. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει περιληφθεί στη λίστα που θα δοθεί στους ηγέτες της ΕΕ, είναι απίθανο να συγκεντρώσει ευρεία στήριξη, καθώς η αμοιβαιοποίηση του χρέους αποτελεί κόκκινη γραμμή για το στρατόπεδο, του οποίο ηγούνται η Ολλανδία και η Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurogroup, Χάσμα Βορρά - Νότου,Eurogroup, chasma vorra - notou