Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων - Οι αναχρονιστικές διατάξεις που επαναφέρει

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εν μέσω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των εκπαιδευτικών. Οι αναχρονιστικές διατάξεις που «βγαίνουν από το ψυγείο».

Ξεκινάει σήμερα και ψηφίζεται αύριο Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία παρά τις σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.

Η Νίκη Κεραμέως συγκεντρώνει τα πυρά του

πολιτικού κόσμου για αναχρονιστικές απόψεις και πολιτικές ενάντια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην κορυφή της κριτικής είναι η επαναφορά της «διαγωγής», δηλαδή την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του μαθητή που έρχεται από άλλη εποχή.

Επίσης, αναχρονιστική χαρακτηρίζεται και η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά στις εισαγωγικές εξετάσεις για τις ανθρωπιστικές σπουδές. Το σύνολο των επιστημονικών και των εκπαιδευτικών φορέων έχει ζητήσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου να συνυπάρξουν και τα δύο επιστημονικά παιδεία.

Ακόμη το νομοσχέδιο αυστηροποιεί τις εξεταστικές διαδικασίες και τις προαγωγικές εξετάσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, η αύξηση των βαθμολογικών βάσεων αλλά και η χρήση της Τράπεζας Θεμάτων. Για την Τράπεζα Θεμάτων η αντιπολίτευση αλλά και οι εκπαιδευτικοί φορείς έχουν επισημάνει πως όταν το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε το 2013 το ποσοστό των μαθητών που δεν μπόρεσαν να προαχθούν εκτοξεύθηκε από τα επίπεδα του 4-5% στο 24-30%.

Πέραν των παραπάνω οι φορείς της εκπαίδευσης αντιδρούν και σε μία σειρά άλλων θεμάτων όπως η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν και τη δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων στα ΑΕΙ εκτιμώντας ότι στόχος είναι να παρακαμφθεί το σύνταγμα και να λειτουργήσουν τμήματα με δίδακτρα για Έλληνες φοιτητές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησαν ότι ο περιορισμός της φοίτησης στα τμήματα αυτά σε αλλοδαπούς φοιτητές δεν θα σταθεί, σε περίπτωση προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Για «κερκόπορτα» έκανε λόγο ο Ν. Φίλης, για «μπίζνα» η Σία Αναγνωστοπούλου και για «δημιουργική παράκαμψη του συντάγματος» η Μερόπη Τζούφη. Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν και τις αλλαγές στις προϋποθέσεις για μετεγγραφή, με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να μιλά για «υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα των μετεγγραφών».

Keywords
Τυχαία Θέματα