Νέα κρούσματα: Το ρεκόρ της Δευτέρας στην Ελλάδα και οι σκέψεις για νέο lockdown

Υποβόσκουσα αγωνία και αναστάτωση φαίνεται να επικρατεί στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές, καθώς η επόμενη μέρα του lockdown μοιάζει να μας φέρνει πιο κοντά στο επόμενο, πιθανότατα τοπικού χαρακτήρα.

«Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και δεν είναι ακόμα ώρα για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο να βγάλει το πόδι από το φρένο», είπε χαρακτηριστικά χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην καθιερωμένη διαδικτυακή συνέντευξη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες

τις χώρες για τον «εχθρό» που είναι ακόμα εδώ!

Χαρακτηριστική ήταν και η ατάκα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά που ταξίδεψε χθες στην Θεσσαλονίκη, και είπε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι «όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος»!

Ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε σχολιάζοντας το κλείσιμο καταστήματος στη Μύκονο «όπως κάναμε με τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου πρόβλημα».

Αλλά το ρεπορτάζ του iEidiseis αποκαλύπτει κι άλλα δεδομένα:

Χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι θα γίνεται στο εξής ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία των κρουσμάτων στην χώρα μας στις 18:00 κάθε απόγευμα. Τελικά η ενημέρωση αναρτήθηκε στο site του ΕΟΔΥ μετά τις 19:00 και αφού επί ώρες τα νέα κρούσματα στην χώρα μας είχαν περάσει στο σύστημα καταγραφής του Πανεπιστημίου John Hopkins. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ να λέει κάτι παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε να γνωρίζουμε ... Σε ερώτηση πάντως που θέσαμε σε παράγοντα του ΥΥΚΑ λάβαμε την απάντηση ότι απλά «άργησαν» να την γράψουν.

Ρεκόρ κρουσμάτων την Δευτέρα

Όπως φαίνεται από την καταγραφή στο John Hopkins, τα 45 από τα 97 νέα κρούσματα που μας ανακοίνωσαν χθες ήταν του 3ημέρου που ξεκίνησε από Πέμπτη απόγευμα και είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι την Κυριακή το απόγευμα. Ενώ τα υπόλοιπα 52 ήταν του τελευταίου 24ώρου και τα περισσότερα από την Ξάνθη (τουλάχιστον τα 29 ενώ αναμένεται η απάντηση και άλλων τεστ από την περιοχή), κάτι που είχαμε να δούμε από τη Μεγάλη Εβδομάδα τον περασμένο Απρίλιο! Κι αυτό αποτελεί μια επικίνδυνη έξαρση για την Ελλάδα εν μέσω μάλιστα καλοκαιριού που υποτίθεται ότι ο ιός δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα!

Σε αυτό το σημείο βέβαια, αξίζει να συνυπολογίσουμε ότι σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του μιλώντας από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι δεν μας ανησυχεί ο αριθμός των κρουσμάτων αρκεί να είναι επικεντρωμένα σε μια περιοχή ή σε ένα «κλάστερ» και να γνωρίζουμε τον τρόπο μετάδοσης. Δηλαδή μάς είπε ο υφυπουργός ότι αυτό που θα μας δείξει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην χώρα, θα είναι αν τα κρούσματα είναι σε διάφορες περιοχές και χωρίς σαφή ιχνηλάτηση. Αν έχουν δηλαδή μία ευρεία, ανεξέλεγκτη εξάπλωση… Την ίδια ώρα όμως, υπουργείο, ΕΟΔΥ και Επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφεύγουν να δώσουν λεπτομέρειες για κάθε κρούσμα ξεχωριστά.

Η ανησυχία είναι λοιπόν σαφής. Όπως και η πρόθεση της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς πολλές δηλώσεις και εξωστρέφεια προς τα ΜΜΕ. Η χώρα πάντως στέλνει ως οφείλει καθημερινά στοιχεία για την πορεία της τοπικής επιδημίας στον ΠΟΥ και το ECDC και οι «καμπύλες» δεν αργούν να δείξουν ανοδική πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δευτέρας, Ελλάδα,defteras, ellada