Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα και τα κενά στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ωστόσο η γραπτή ενημέρωση αφήνει ορισμένα κενά που δεν έχουν απαντηθεί. Ταυτόχρονα επανέρχεται η καθημερινή γραπτή ενημέρωση κάθε απόγευμα για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι ο κορονοϊός

δεν έχει τελειώσει στην Ελλάδα πιστοποιεί η επαναφορά της καθημερινής γραπτής ενημέρωσης για τον ιό, η οποία προφανώς και αφήνει πολλά κενά σχετικά με τα νέα κρούσματα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζονται στην Ξάνθη αλλά και σε τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν δύο κενά.

Παραμένει άγνωστο σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν τα υπόλοιπα κρούσματα, αλλά και η προέλευση των ταξιδιωτών.

Η ανακοίνωση των 97 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες μάς ανησυχεί αναμφίβολα, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας.

Σε συνέντευξή του στο δελτίο του ANT1 ο κ. Σύψας υπενθύμισε ότι από τα 97 τα 30 σχετίζονται με ταξίδι από χώρα υψηλού κινδύνου, που είναι η Γερμανία, κι άλλα 30 σχεδόν είναι στην Ξάνθη και ενδεχομένως έχουν σχέση με τους συνωστισμούς και τους συγχρωτισμούς που παρατηρήθηκαν στην περίοδο του Ραμαζανίου.

«Επομένως οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι που έχουμε της πανδημίας που είναι τα ταξίδια από το εξωτερικό με εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και ο συνωστισμός και συγχρωτισμός στην Ελλάδα, ήδη δώσανε τα πρώτα τους δείγματα ότι είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα μας», τόνισε.

Παράλληλα, τόνισε οι επόμενες κινήσεις ενδεχομένως θα είναι αφενός μεν να ληφθούν μέτρα στα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου, αλλά και σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, να επανέλθει μια κατάσταση καραντίνας.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες», σημείωσε και υπογράμμισε: «Εκείνο που θέλω να υπενθυμίσω στον κόσμο είναι ότι η επιδημία δεν έφυγε. Όσοι πήραν θάρρος από τα λίγα κρούσματα τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο και ότι οι συγχρωτισμοί πληρώνονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγχρωτιζόμαστε αναξέλεγκτα και να μην το πληρώσουμε και να μην το δούμε μετά από 14 μέρες».

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Σύψας είπε ότι «η αυξημένη θερμοκρασία ενδεχομένως να ελαττώνει την μεταδοτικότητα κατά ένα 10 με 15%. Το υπόλοιπο 85% παραμένει. Υπενθυμίζω ότι ο κύριος τρόπος που έχει ο ιός για να διασπείρεται είναι ο συγχρωτισμός, όταν παραβιάζουμε τον κανόνα της απόστασης» και προειδοποίησε ότι «μπορούμε να δούμε τα ίδια αποτελέσματα τις επόμενες μέρες και σε νησιά στα οποία έχουμε παραβάσεις σε μεγάλη κλίμακα».

Αναφερόμενος στον τουρισμό, τόνισε ότι ασφαλώς είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. «Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Απλώς τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί επακριβώς ποιο θα είναι το πλαίσιο με το οποίο θα δεχόμαστε τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ιταλία, να δούμε ποια είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε. Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία εξελίσσεται, σύντομα θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Και ιδίως υπό το φως των γεγονότων των εισαγομένων κρουσμάτων από τη Γερμανία».

Χθες ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί η υπηκοότητα των ταξιδιωτών, αλλά πολλά προήλθαν από αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώθηκαν 97 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, αριθμός που αφορά στις τελευταίες 4 ημέρες.

Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Επίσης τα 690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, ΕΟΔΥ,ellada, eody