Νέα κρούσματα και σήμα χαλάρωσης έφεραν πίσω την ενημέρωση για τον κορονοϊό

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα και οι εικόνες χαλάρωσης, μετά το ανάλογο σήμερα βεβαίως με το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έφεραν πίσω την καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊο και την ανησυχία.

Επέστρεψε από σήμερα, Δευτέρα, η καθημερινή γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα

προφανώς μετά τα νέα κρούσματα στη χώρα και τις εικόνες χαλάρωσης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

To γεγονός ότι επιστρέφει σε καθημερινή βάση η ενημέρωση ξυπνάει και πάλι τον εφιάλτη, αφού επήλθε μοιραία χαλάρωση ειδικά με το σήμα της κυβέρνησης να ανοίξει τα πάντα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, από σχολεία και καφετέριες, μέχρι εκκλησίες και μπαράκια. Μάλιστα, φέρνει στο μυαλό τα όσα είχε πει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στις 26 Μαΐου, όταν μας είχε αποχαιρετήσει από τις τηλεοπτικές ενημερώσεις. «Θα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα, αν κάνουμε πάλι ενημέρωση» είχε πει ο κ. Χαρδαλιάς, κάτι που όλοι ευχόμαστε να μην συμβεί.

Πάντως, σημειώνεται ότι έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μικρές εστίες κρουσμάτων κοροναϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας τρόφιμος δομής ψυχικής υγείας στην Τρίπολη διαγνώστηκε θετικός στον φονικό ιό, ενώ τρία ακόμα άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του 85χρονου από την Λαμία είναι θετικά στον κοροναϊό.

Νέο κρούσμα είχαμε όμως και στο νοσοκομείο της Θήβας με 12 εργαζόμενους να τίθενται σε καραντίνα επειδή είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, αλλά και πέντε νέα κρούσματα στην Κοζάνη, δύο εκ των οποίων είναι ζευγάρι Ελλήνων που ταξίδεψαν από την Τσεχία.

Στην Κοζάνη το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα, δύο εκ των οποίων είναι ζευγάρι Ελλήνων ταξιδιωτών που νοσηλεύονται στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για δύο στρατιωτικούς, έναν 57χρονο και το ζευγάρι που γύρισε από την Τσεχία.

Ο 57χρονος είναι υπάλληλος Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας και από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας έχουν ήδη διενεργηθεί οι πρώτες ιχνηλατήσεις, τόσο στο επαγγελματικό, όσο και στο φιλικό του περιβάλλον.

Οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται από τις Διευθύνσεις Υγείας Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τις τελευταίες ώρες, εκτός από τις νέες μικρές εστίες κρουσμάτων που καταγράφονται, επικρατεί προβληματισμός για τις εικόνες με τον συνωστισμό σε μπαρ.

Σε ερώτηση για το περιστατικό στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σχολιάζοντας το περιστατικό με τον συνωστισμό σε beach bar της Μυκόνου.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι», είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς. Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό».

Φόβοι για νέο lockdown

Προβληματισμός έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες σε επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε μπαρ και κλαμπ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε να εφαρμοστεί τοπικό lockdown αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, όπως νομούς ή νησιά.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα