Νάντια Γιαννακοπούλου στο iEidiseis: Ούτε προγραμματική σύγκλιση με ΝΔ, ούτε σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το 2021 προβλέπεται με βάση το Καταστατικό μας ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Τότε θα δούμε τι θα συμβεί. Δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε ένα χρόνο πριν», υπογραμμίζει η βουλευτής Δυτικού Τομέα του ΚΙΝΑΛ. Τι δηλώνει για Τσίπρα, Παππά, κυβέρνηση.

«Ούτε Προγραμματική σύγκλιση μπορεί να υπάρχει με την Κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ

με την εντελώς ανυπόστατη θεωρία ΄΄των όμορων χώρων΄΄», τονίζει με συνέντευξή της στο iEidiseis.gr η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα του ΚΙΝΑΛ.

Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα της να διεκδικήσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν εμείς εργαστούμε τολμηρά και με αυτοπεποίθηση, συσπειρώνοντας όλο και περισσότερες δυνάμεις, τότε κάποιοι θα καταλάβουν πως όπως ανέβηκαν έτσι μπορεί και να πέσουν. Η ζωή ανεβάζει και κατεβάζει. Όλους», αναφέρει με νόημα, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Α. Τσίπρας ήταν στο Κέντρο των Επιχειρήσεων και έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Αν υπήρχαν ή υπάρξουν ποινικές ευθύνες, θα το δούμε. Δεν είναι θέμα άποψης, αλλά αποδείξεων».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ IEIDISEIS.GR ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

-Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία κυρία Γιαννακοπούλου; Αντιμετωπίζει επαρκώς την κρίση; Τι πρέπει να γίνει;

H Κυβέρνηση τόσο στην περίοδο της πανδημίας, όσο και στη συνέχεια πήρε μέτρα στήριξης Επιχειρήσεων και εργαζομένων. Δεν μπορεί κανείς να μηδενίσει την αξία αυτών των μέτρων, όσο κι αν είναι ανεπαρκή και με καθυστέρηση τόσο στη λήψη όσο και στην υλοποίησή τους. Όμως η κρίση στην Οικονομία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Καθημερινά χάνονται θέσεις εργασίας. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί επάνω σε ερείπια.

Η κρίση στην Οικονομία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Καθημερινά χάνονται θέσεις εργασίας. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί επάνω σε ερείπια

Και είναι νομίζω φανερά τουλάχιστον δύο προβλήματα: Πρώτον, είναι φανερό ότι χρειάζονταν και χρειάζονται πιο γενναία, εμπροσθοβαρή μέτρα ώστε να ανακοπεί όσο είναι δυνατόν το μέγεθος, το βάθος της ύφεσης που έρχεται και της ανεργίας που θα τροφοδοτήσει. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Τουρισμό, που η πορεία του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που στο σύνολο τους δεν εξαρτώνται μόνο από το τι κάνουμε εμείς, αφού βρισκόμαστε σ ένα κόσμο αλληλεξάρτησης και ταυτόχρονου κινδύνου από τον κορονοϊό. Χρειάζονται επομένως γενναία μέτρα και όχι αναμασήματα.

Αν τα έσοδα φέτος έχουν κατακόρυφη πτώση, τότε θα μπούμε στο Φθινόπωρο με την προοπτική να πάμε για ύφεση που μπορεί να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Γι αυτό εμείς καταθέσαμε το ενδιάμεσο πρόγραμμα, με αιχμή του δόρατος την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συγκροτημένο συνολικό σχέδιο. Φαίνεται ότι ακόμα και αν εγκριθούν τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν τα μέσα του 2021.Μέχρι τότε; Ποιο είναι το σχέδιο; Ποιο είναι το σχέδιο για μια ολόκληρη χρονιά που μπορεί να αποβεί καταστροφική. Ποιο είναι το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση; Ποιο είναι το σχέδιο για την προστασία εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που μπορεί να προκύψουν; Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει κοινωνικός, πολιτικός διάλογος. Κάτι ενέσεις αισιοδοξίας υπάρχουν μόνο δυστυχώς.

Το 2021 προβλέπεται με βάση το Καταστατικό μας ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Τότε θα δούμε τι θα συμβεί. Δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε ένα χρόνο πριν. Τότε θα δούμε τις ανάγκες του κόμματος, τις προκλήσεις του μέλλοντος, τις εξελίξεις που θα τρέχουν, τη διαθεσιμότητα στελεχών και θα αποφασίσουμε

Με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να εγκαλεί τον πρωθυπουργό γιατί δεν βάζει στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Τι ακριβώς πρέπει να γίνει; Εκτιμάτε ότι ο τέως πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει και ποινικές ευθύνες;

Ασκήσαμε αυτή την κριτική όταν η Κυβέρνηση έθετε θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ για απομάκρυνση του κ. Παππά. Ο κ.Παππάς κατ΄αρχάς αν είχε την στοιχειώδη ευθιξία, θα έπρεπε να παραιτηθεί από μόνος του Και αν τον απομάκρυνε ο κος Τσίπρας, τι θα γινόταν δηλαδή; Δεν ξέραμε ότι για πολλά χρόνια ήταν ο Νούμερο 2 μετά τον κ. Αλέξη Τσίπρα και ο εξ απορρήτων του; Εκτός όμως από τον κ. Παππά δεν έχουν έρθει στην επιφάνεια καταγγελίες για παρακρατική δραστηριότητα του κ. Π. Καμμένου, του Υπουργού Άμυνας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ; Δεν βρίσκεται με βαριές κατηγορίες που διερευνώνται ο μόνιμος Αναπληρωτής Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης του κ. Α. Τσίπρα;
Τι να υποθέσουμε; Ότι ο κ. Α. Τσίπρας δεν γνώριζε τίποτα; Τι ήταν ; Απλώς προέδρευε; Το πιστεύει κανείς με στοιχειώδη λογική; Δεν είμαστε ανόητοι. Ο κ. Α. Τσίπρας ήταν στο Κέντρο των Επιχειρήσεων και έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Αν υπήρχαν ή υπάρξουν ποινικές ευθύνες, θα το δούμε. Δεν είναι θέμα άποψης, αλλά αποδείξεων.

Θεωρείτε προσωπικά πως το κατηγορητήριο στην Προανακριτική θα πρέπει να διευρυνθεί, να συμπεριληφθεί και ο Νίκος Παππάς σε αυτό;

Απ΄ότι γνωρίζω, η υπόθεση Παππά εξετάζεται ήδη από τη Δικαιοσύνη. Αν σταλεί στην Βουλή, θα τοποθετηθούμε έχοντας πάντα και σταθερά μία απλή αφετηρία: Όλα στο φως! Να ψαχτούν όλα και εάν αποδειχθούν ευθύνες να τιμωρηθεί. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία.

Κανείς στο απυρόβλητο. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν στήνονταν μαγαζιά και παραμάγαζα, παρακρατικοί και παραδικαστικοί μηχανισμοί

Κανείς στο απυρόβλητο. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν στήνονταν μαγαζιά και παραμάγαζα, παρακρατικοί και παραδικαστικοί μηχανισμοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σας κατηγορεί ότι στο θέμα της Προανακριτικής γίνεσθε ουρά της Νέας Δημοκρατίας...

Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες και οι αποκαλύψεις τόσο καταιγιστικές που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζαλιστεί και τα στελέχη του παραληρούν. Καλό θα είναι να ξανασκεφτούν τη στάση τους από εδώ και πέρα γιατί το περιεχόμενο, το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησής τους με τους ΑΝΕΛ άνοιξαν τον δρόμο σε ένα come back της Ν.Δ, διασύροντας ταυτόχρονα κάθε έννοια Αριστεράς, μετατρέποντας σε ανέκδοτο τα όσα θεωρούσαν ως θέσφατο περί ηθικού πλεονεκτήματος.

Το Κίνημα Αλλαγής έκανε ό,τι θα έκανε κάθε προοδευτικό κόμμα. Απαίτησε να διερευνηθούν τα πάντα, έχοντας μάλιστα στελέχη του όπως ο κ. Ε. Βενιζέλος και ο κ. Α. Λοβέρδος υπό κατηγορία μετά από αυτή την κατάπτυστη διαδικασία στη Βουλή, όπου παραπέμφθηκαν δέκα κορυφαία πολιτικά στελέχη με αποδείξεις το δήθεν έγγραφο του FBI, που αποδείχτηκε παραμύθι, και τα λεγόμενα κάποιων προστατευόμενων μαρτύρων, που ελέγχεται αν μπορούσαν να είναι προστατευόμενοι. Πρωτοστατήσαμε στην προσπάθεια ενάντια στη σκευωρία και αυτό θα κάνουμε μέχρι να απονεμηθούν πολιτικές, αστικές ή και ποινικές ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους. Όλα τα άλλα είναι ευφυολογήματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε πολλά. Ήρθε όμως η ώρα που όλα μπορούν να ξεκαθαρίσουν και θα ξεκαθαρίσουν.

Σε τυχόν πρότασης διαλόγου για προγραμματική σύγκλιση από το Μέγαρο Μαξίμου, θα ανταποκριθείτε; Και δεν θα πρέπει να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Στο κάτω-κάτω της γραφής στην αντιπολίτευση είστε και οι δυο…

Οι Πολιτικές δυνάμεις συζητούν και πρέπει να συζητούν μεταξύ τους. Και η Κυβέρνηση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης μεταξύ τους. Ωστόσο ας μην κρυβόμαστε. Ούτε Προγραμματική σύγκλιση μπορεί να υπάρχει με την Κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ με την εντελώς ανυπόστατη θεωρία « των όμορων χώρων».

Ούτε Προγραμματική σύγκλιση μπορεί να υπάρχει με την Κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ με την εντελώς ανυπόστατη θεωρία «των όμορων χώρων»

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε ένα χρέος απέναντι στη χώρα και τον προοδευτικό κόσμο: με τις προτάσεις και ιδέες μας, με την κριτική μας και τη μεταρρυθμιστική οπτική μας, με τις πρωτοβουλίες και το διακριτό ρόλο μας να συμβάλουμε στο να προχωρήσει η πατρίδα μπροστά. Αυτό κάναμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, αυτό κάνουμε για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης, που έρχεται ορμητικά, αυτό κάνουμε για την πλήρη κάθαρση της Δικαιοσύνης και την καταδίκη των παρακρατικών, παραδικαστικών μηχανισμών που στήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτό κάνουμε σε κάθε θέμα. Ξεκινώντας από τη δική μας ατζέντα. Νομίζω ότι και η Κυβέρνηση το έχει καταλάβει πολύ καλά, αφού ουσιαστικά αυτή την περίοδο εμείς διαδραματίζουμε το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ το βλέπει ότι η επιχείρηση «εξολόθρευση του Κινήματος Αλλαγής Νούμερο 2» δεν περνάει.

Ο στόχος του ΚΙΝΑΛ; Αληθεύει ότι θέλετε να περάσετε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά;

Στόχος μας είναι να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε όλο και περισσότερο τους άξονες της ατζέντας μας. Να επεξεργαζόμαστε καλύτερα τις θέσεις μας μέσα από ένα συνεχή κοινωνικό διάλογο. Να διαμορφώνουμε όλο και καθαρότερα τη φυσιογνωμία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, δύναμης βαθιών μεταρρυθμίσεων, πατριωτισμού, ανανέωσης και οικολογίας, ενός κόμματος της νέας εποχής, της καινοτομίας, των ρεαλιστικών λύσεων. Να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος ο διακριτός μας ρόλος και να μετατρεπόμαστε ως ο βασικός εκφραστής της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, που φιλοδοξεί να ανέβει, να κάνει πιο αισθητή τη δύναμή του.
Αυτό θέλουμε. Αυτό προσπαθούμε. Τα ποσοστά έπονται. Αν εμείς εργαστούμε τολμηρά και με αυτοπεποίθηση, συσπειρώνοντας όλο και περισσότερες δυνάμεις, τότε κάποιοι θα καταλάβουν πως όπως ανέβηκαν έτσι μπορεί και να πέσουν. Η ζωή ανεβάζει και κατεβάζει. Όλους ....

Πιστεύετε ότι στην εκλογή Προέδρου το φθινόπωρο του 2021 οι υποψήφιοι θα είναι περισσότεροι από ένας;

Το 2021 προβλέπεται με βάση το Καταστατικό μας ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Τότε θα δούμε τι θα συμβεί. Δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε ένα χρόνο πριν. Τότε θα δούμε τις ανάγκες του κόμματος, τις προκλήσεις του μέλλοντος, τις εξελίξεις που θα τρέχουν, τη διαθεσιμότητα στελεχών και θα αποφασίσουμε.

Κάθε πρόωρη συζήτηση απ΄ όπου και αν προέρχεται, τροφοδοτεί εσωστρέφεια. Τώρα είναι ώρα δράσης. Βελτίωσης της δουλειάς μας, εντονότερης και ποιοτικότερης παρέμβασης του Κινήματος Αλλαγής το οποίο έχει Πρόεδρο, την Φώφη Γεννηματά.

Keywords
Τυχαία Θέματα