Με ύφεση 0,9% υποδέχτηκε η Ελλάδα τον κορονοϊό

Στα 776 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ζημιά για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους σε όρους ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τις πρώτες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2019, καταγράφεται ύφεση 1,6%, με την ετήσια αρνητική μεταβολή να προκύπτει μόλις 0,9%.

Το ΑΕΠ, από τα 48,515 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, περιορίστηκε σε 47,739 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, γράφοντας έτσι ένα σχετικά «καλό» ξεκίνημα για την

ελληνική οικονομία.

Το πρώτο τρίμηνο ενσωματώνει lockdown μόλις μισού μήνα, καθώς το πρώτο δίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία δεν είχε επηρεαστεί άμεσα από τον κορoνοϊό και το σταδιακό κλείσιμο των δραστηριοτήτων ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία.

Λίγες ημέρες αργότερα, επιβλήθηκε καραντίνα και επί της ουσίας πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα στοιχεία δείχνουν οριακή αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, αύξηση των εξαγωγών κατά 2,5% και των εισαγωγών κατά 0,2%.

Αντίθετα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν καταλυτικά από το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά 6,4% σε ετήσια βάση και κατά 8,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Μετά την εφαρμογή μέτρων περιορισμού των επιπτώσεων, το υπουργείο εκτιμά ότι η ύφεση θα περιοριστεί σε ένα εύρος 5-8%, ενώ η Κομισιόν έχει βάλει τον πήχη της ύφεσης κοντά στο 10%.

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown.

Με την ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα. Δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα). Στην δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα. Η ΝΔ δεν δικαιούται να κωφεύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα