Μάσκες: Πού είναι υποχρεωτική η χρήση και πού προαιρετική - Κυρώσεις και πρόστιμα

Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από σήμερα, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου η χώρα εισέρχεται στη νέα κανονικότητα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις και της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από σήμερα, υποχρεούνται να τηρούν αυστηρά

τα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών, όπου απαιτείται και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Ειδικά, ως προς τη χρήση μάσκας, παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση της:

Η χρήση των μασκών είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους εργαζόμενους στις παρακάτω περιπτώσεις:

- Εστίαση (εξωτερικός χώρος)

- Καταστήματα (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων)

- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί

- Ανελκυστήρες

- Νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα

- Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

- Όσον αφορά το κοινό και τους πελάτες, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε ΜΜΜταξί, ανελκυστήρες και νοσοκομεία – ιατρεία - διαγνωστικά κέντρα.

Επιπλέον υπάρχει σύσταση προς πελάτες και εργαζόμενους για χρήση μάσκας σε:

- Γραφεία

- Σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια

- Χώρους λατρείας, εκκλησίες

- Καταστήματα λιανικής

Για τους πελάτες, η σύσταση χρήση μάσκας επεκτείνεται και στις εξής κατηγορίες:

- Εστίαση

- Καταστήματα (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων)

-Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

ΕΛΤΑ: Υποχρεωτικά μάσκα και γάντια για το προσωπικό

Η χρήση μάσκας και γαντιών προστασίας είναι υποχρεωτική από σήμερα για το προσωπικό στα καταστήματα των ΕΛΤΑ, ενώ συνιστάται για το κοινό, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσαν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη παραδοθεί στα 1300 σημεία του δικτύου το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Υπενθυμίζεται πως τα ΕΛΤΑ έχοντας πρώτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους και των πελατών τους, έχουν προχωρήσει, από τις 13 Φεβρουαρίου, στην ενσωμάτωση όλων των πρωτοκόλλων για τα μέτρα πρόληψης, την τήρηση κανόνων υγιεινής και τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων.

Συστάσεις για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών πρέπει να προμηθευτούν με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Να δέχονται τόσους πελάτες όσους έχουν καθοριστεί με βάση τα τετραγωνικά του μαγαζιού.

Πολλοί, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, έχουν τοποθετήσει στα ταμεία διαχωριστικό πλεξιγκλάς, ώστε να υπάρχει ασφαλής απόσταση με τον πελάτη.

Οι κοινόχρηστοι χώροι και όπου ακουμπά πελάτης θα πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σχολαστικά και να υπάρχουν αντισηπτικά.

Κυρώσεις

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά  

Keywords
Τυχαία Θέματα