Τι αλλάζει στις μετακινήσεις, πότε θα επιτραπούν εκτός νομού

Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου ανέλυσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς. Δείτε πότε αναμένεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. 

Αλλάζουν από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου όσα ξέραμε για τις μετακινήσεις. Ταυτόχρονα παραμένει ο κανόνας για συγκεντρώσεις έως 10 άτομα, αλλά και οι μετακινήσεις επιτρέπονται εντός του ίδιου νομού.

Όπως φαίνεται από τις 18 Μαΐου θα επιτραπούν

οι μετακινήσεις και εκτός νομού. Όπως αποκάλυψε το iEidiseis.gr από το Σάββατο η πρώτη προγραμματισμένη συζήτηση για την αναθεώρηση ή όχι των μέτρων θα γίνει το άλλο Σαββατοκύριακο, όταν θα υπάρξουν τα στοιχεία του πρώτου επταημέρου, διάστημα στο οποίο παρουσιάζει τα συμπτώματα ο ιός, οι οριστικές αποφάσεις ωστόσο εκτιμάται ότι θα ληφθούν το διάστημα 16-18 Μαΐου. Τότε θα υπάρχουν και τα πρώτα βάσιμα στοιχεία από το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Ειδικότερα, από σήμερα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εντός νομού, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (απαγορεύονται με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι μετακινήσεις σε νησιά εντός της ιδίας περιφερειακής ενότητας).

Όπως διευκρίνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο κ. Χαρδαλιάς, ειδικά για τις μετακινήσεις μέσα στην Αττική, είναι ελεύθερες αποκλειστικά εντός λεκανοπεδίου και μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων. Δηλαδή, ένας κάτοικος της από το Περιστέρι μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, ο κάτοικος της Κηφισιάς μπορεί να πάει στη Γλυφάδα, ο κάτοικος του Πειραιά μπορεί να πάει στο Μαρούσι.

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Αίγινα, στη Σαλαμίνα, στο Αγκίστρι, στον Πόρο, στην Ύδρα, στις Σπέτσες, δεν μπορούν να μετακινηθούν στο Δήμο Τροιζηνίας ή στα νησιά των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.

Επιτρέπεται επίσης η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και παραλίες (μη οργανωμένες) αλλά και η ατομική λατρεία σε χώρους θρησκευτικής λατρείας με περιορισμό συναθροίσεων έως 10 άτομα.

«Ειδικά για τις μετακινήσεις μας μέσα στην Αττική, όπως ανέφερα και εχθές, είναι ελεύθερες αποκλειστικά εντός λεκανοπεδίου και μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων. Δηλαδή, ένας κάτοικος της Δυτικής Αττικής από το Περιστέρι μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, ο κάτοικος της Νέας Μάκρης μπορεί να πάει στη Μάνδρα, ο κάτοικος του Πειραιά μπορεί να πάει στον Κάλαμο.

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Αίγινα, στη Σαλαμίνα, στο Αγκίστρι, στον Πόρο, στην Ύδρα, στις Σπέτσες, δεν μπορούν να μετακινηθούν στο Δήμο Τροιζηνίας ή στα νησιά των Κυθήρων και των Αντικυθήρων», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά  

«Και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Ο ιός είναι εδώ, δίπλα μας. Μπορεί να τον έχει και να τον μεταφέρει ο καθένας μας. Εμείς οι ίδιοι. Ο φίλος μας, ο συγγενής μας, ο γείτονάς μας, ο κάθε συμπολίτης μας που το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες από αύριο, θα βρεθούμε στον ίδιο χώρο, στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο κατάστημα.

Και είναι αυτός ο ιός που απέβη μοιραίος για 144 συμπολίτες μας στην Ελλάδα και 2245.241 συνανθρώπους μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι αυτός ο ιός που ευθύνεται για την αγωνία, την ταλαιπωρία που πέρασαν, τη μάχη που έδωσαν και δίνουν 3.507.442 συνάνθρωποί μας σε όλο τον πλανήτη. Είναι αυτός ο ιός που ευθύνεται για μικρές και μεγάλες στιγμές που θυσιάσαμε. Που υπεύθυνα απαρνηθήκαμε. Με συνείδηση και υπομονή στερηθήκαμε.

Είναι αυτός ο ιός που παραμένει εδώ και συνεχίζει να απειλεί την καθημερινότητά μας, την υγεία μας, τις ζωές μας, τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, την ίδια μας την πατρίδα.

Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε μέρα με τη μέρα. Ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο, μειώνουμε τις περιπτώσεις μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού.

Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε μέρα με τη μέρα στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών, που είχαμε θέσει μέχρι σήμερα. Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες φάσεις. Με νέα καταστήματα και επιχειρήσεις να ανοίγουν, νέες δραστηριότητες να επανέρχονται, νέες υποδομές να δίνονται σε χρήση, με τη νέα κανονικότητά μας να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Δεν τηρούμε τους κανόνες; Ο κίνδυνος για νέα κρούσματα, νέες εστίες εξάπλωσης, νέα σημεία έξαρσης είναι ορατός, αν όχι δεδομένος.

Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων ή για νέα περιοριστικά μέτρα, φαντάζει μονόδρομος. Οι επιστροφές στις καταστάσεις και τους περιορισμούς που σήμερα βιώνουμε και που από αύριο στις 06:00 το πρωί θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, θα είναι δυστυχώς αναπόφευκτοι», σημείωσε.

 Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά  

Keywords
Τυχαία Θέματα