Μάσκες: Η τιμή στην αγορά χωρίς διατίμηση

Οι μάσκες είναι πλέον στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Καθώς οι μάσκες είναι υποχρεωτικές οι τιμές αυξάνονται, ενώ για την ώρα υπάρχει επάρκεια.

Από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου η μάσκα είναι υποχρεωτική σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν τη φορούν όπου απαιτείται.

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία,

με την τιμή της καθεμιάς να διαμορφώνεται στα 0,70 λεπτά με 1 ευρώ. Παράλληλα, ορισμένα φαρμακεία διαθέτουν και πάνινες μάσκες, οι οποίες πωλούνται από περίπου 2-2,5 ευρώ και φτάνουν έως και 5-6 ευρώ.

Οι υφασμάτινες μάσκες πωλούνται και σε αρκετά σούπερ μάρκετ.

Οι υφασμάτινες μάσκες, θεωρούνται πιο οικονομικές καθώς, σε αντίθεση με τις χειρουργικές, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αφού πρώτα πλυθούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πριν λίγες μέρες, οι τιμές των χειρουργικών κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πριν την έξαρση του κορονοϊού, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, κόστιζαν 0,30 ευρώ.

Όσο για τις υφασμάτινες, αυτές κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ.

Την εκτίμηση πως όλα θα πάνε καλά με το σημερινό πρώτο άνοιγμα καταστημάτων και η κυβέρνηση θα μπορεί στα τέλη της εβδομάδας να προγραμματίσουμε την επόμενη έναρξη, στις 11 Μαΐου, διατύπωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Αναφορικά με τις μάσκες, ο κ. Παπαθανάσης είναι πως η τιμή της είναι και θα συνεχίσει να είναι πτωτική, ενώ τα αποθέματα φτάνουν τα 31 εκατ τεμάχια. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η παραγωγή μασκών στην Ελλάδα ενώ γίνονται και πολύ μεγάλες εισαγωγές.

Ο υφυπουργός ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο διατίμησης και είπε πως εάν έμπαινε, είναι πιθανό να κρατούσε την τιμή στο ανώτατο όριο. «Όμως το παρακολουθούμε» σημείωσε.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)

επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν:

εργάζονται σε χώρους εστίασης και σε χώρους, που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (εστιατόρια, καφέ, super market, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.)

Εργάζονται σε χώρους εργασίας, στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί κλπ)

Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Η μη ιατρική μάσκα αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα