Μαγιορκίνης για δήλωση Τσιόδρα: Ο κορονοϊός επιταχύνει τον μηχανισμό θανάτου σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα

«Το να έχεις Covid δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνεις από την Covid. Εμείς το καταγράφαμε σαν να πεθαίνεις από Covid, το βάζαμε δηλαδή μέσα στην κοινή δεξαμενή», είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Τι λένε οι ειδικοί.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα γύρω από τους θανάτους που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στην Ελλάδα.

Ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, απαντώντας σ’ ερώτηση για το R μηδέν και το RT, δηλαδή τον γενικότερο αναπαραγωγικό ρυθμό του Covid 19 και τον πραγματικό αναπαραγωγικό του ρυθμό σήμερα, είπε πως στη χώρα μας δεν υποκαταγράφουμε τους θανάτους από SARS-CoV-2 και ότι η Ελλάδα μας υπερέβαλε στους θανάτους από τον ιό.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δήλωσε πως η Ελλάδα ακολούθησε την τακτική όσοι πέθαιναν από ή με κορονοϊό να καταγράφονται ότι πέθαιναν από κορονοϊό. «Θυμάμαι για παράδειγμα μία εγκεφαλική αιμορραγία (σ.σ. πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, ωστόσο, επειδή είχε Covid, καταγράφηκε ως θύμα του κορονοϊού). Το να έχεις Covid δεν σημαίνει ότι θα πεθάνεις από Covid. Εμείς το καταγράφαμε ότι πεθαίνεις από Covid», είπε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε πως θεωρεί ότι σωστά έγινε αυτό, ώστε να εκτιμηθεί πιο σωστά το R μηδέν και το RT.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης τοποθετήθηκαν επί του θέματος, μιλώντας στο Open. O κ. Μαγιορκίνης είπε πως θεωρεί ότι όλοι οι θάνατοι ασθενών που διαγνώστηκαν με Covid-19 αναφέρονται ως θάνατοι από Covid-19, διότι ο SARS-CoV-2 επιφέρει πιο γρήγορα τον θάνατο σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Ο κορονοϊός επιταχύνει τον μηχανισμό θανάτου, ενώ τα υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα του μηχανισμού. Δηλαδή ο κορονοϊός έχουμε δει ότι λειτουργεί σαν επιταχυντής της διαδικασίας του θανάτου σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα», εξήγησε.  

Όλες οι δηλώσεις του στο Open:

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά  

Keywords
Τυχαία Θέματα