Κρούσματα σήμερα 8/5: Φόβοι για τα ενεργά της Αττικής και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αγωνία και σήμερα για τον αριθμό των κρουσμάτων, τους διασωληνωμένους και τους νέους θανάτους στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Μπορεί τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να έπεσαν σημαντικά, το ίδιο όμως δεν συμβαίνει για την Αττική. 

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα σήμερα 8/5. 

Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν

τα κρούσματα σήμερα 8/5, όλες οι περιοχές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συνολικά ενεργά κρούσματα είναι λιγότερα από 20.000, ωστόσο, σε Αττική, Θεσσαλία και Κεντρική-Δυτική Μακεδονία υπάρχει έντονη ανησυχία.

Όπως σημείωσε ο Βάνα Παπαευγγέλου «το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μία πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των γνωστών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 20.000 ενεργά κρούσματα για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες.

Σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων έχουμε στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν να είχαμε λόγω του Πάσχα».
Κατά την καθηγήτρια αναμένουμε, εκτός των άλλων και τοπικές επιδημίες και «ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις, καθώς τόσο οι μετακινήσεις κάποιων από τις μεγάλες πόλεις σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όσο και οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις που όλοι απολαύσαμε αυτές τις μέρες, ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Τι συμβαίνει όμως με τα νέα κρούσματα. Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν σε ανθρώπους 20 με 60 ετών, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα, ενώ μόνο πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν να εμβολιάζονται οι συνάνθρωποί μας που είναι μεταξύ 30 και 60 ετών.

«Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα, με το μέσο όρο του εφταημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές τη μέρα. Για πρώτη φορά τη Μεγάλη Εβδομάδα, είδαμε τον αριθμό των νέων εισαγωγών να είναι μικρότερος από τον αριθμό των ασθενών που εξέρχονται και πηγαίνουν σπίτι τους. Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια συνεχίζει να είναι υψηλός και ανέρχεται ακόμα στους 4.900 ασθενείς» συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η μετάλλαξη που «χτυπά» την Αττική

Αναφορικά με τη «νέα» μετάλλαξη του κορονοϊού που προβληματίζει τις αρχές, την φέρουσα την ονομασία Β 1.1.318, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο «για ένα στέλεχος που η πιο παλιά απομόνωση του βρίσκεται στη Νιγηρία» και το οποίο φέρει «τη μετάλλαξη E484K που σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» - είναι δηλαδή μία μετάλλαξη «ύποπτη» ως προς το ενδεχόμενο να «διαφεύγει», μερικώς, από την προστασία που παρέχουν τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ωστόσο, το μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων τόνισε πως «δε γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι» η εν λόγω μετάλλαξη. Οι ειδικοί θεωρούσαν «πολύ επιθετικές» και τις λεγόμενες νοτιοαφρικανικές και βραζιλιάνικες μεταλλάξεις του ιού, κάτι που, όμως, «δεν έχει αποδειχθεί», συμπλήρωσε. Συνεπώς, «χρειάζεται χρόνος, το παρακολουθούμε», δήλωσε, περιχαρακώνοντας τα κρούσματα που φέρουν την Β 1.1.318, μέσω της ιχνηλάτησης και της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Διευκρίνισε δε πως η αναφορά στο ποσοστό 10% των κρουσμάτων με την εν λόγω μετάλλαξη στην Αττική (αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ) δεν αφορά το 10% των κρουσμάτων του λεκανοπεδίου, αλλά το 10% των κρουσμάτων ενός επιλεγμένου δείγματος. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι το 10% των κρουσμάτων της Αττικής», ξεκαθάρισε. Οι μέχρι στιγμής περιπτώσεις στην Αττική αφορούν σε «συγκεκριμένο πληθυσμό» όπου «περιχαρακώνεται και αναλύεται», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες είχαμε 2.691 κρούσματα, 63 θανάτους και 749 διασωληνωμένους.

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑΚΡΟΥΣΜΑΤΑΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑCOVID19ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΕΟΔΥΑΤΤΙΚΗΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα