Κορονοϊός: «Ξέσπασε πανδημία σε όλα εκτός από το όνομα»

Ο κορονοϊός σαρώνει στην Ιταλία και σε δεκάδες ακόμη χώρες. Ο ΠΟΥ αρνείται να χρησιμοποιήσει ακόμη τη λέξη πανδημία, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία ήδη ξέσπασε. Συναγερμός και στην Ελλάδα με ύποπτο κρούσμα στην Πάτρα. Όλες οι νέες εξελίξεις.

Την εκτίμηση ότι η εξέλιξη του κορονοϊού δείχνει ότι μια πανδημία είναι σε εξέλιξη και

έχει ήδη ξεσπάσει κάνει ειδικός στον Guardian, ενώ ο ΠΟΥ αρνείται να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη λέξη και μιλάει για επιδημία.

Στην Ελλάδα ένα ύποπτο κρούσμα βρίσκεται στην Πάτρα και τα αποτελέσματα αναμένονται, ενώ αν και δεν υπάρχουν έκτακτα μέτρα, γίνεται ενημέρωση του κοινού και τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες προφύλαξης.

«Η χρήση της λέξης πανδημία τώρα δεν ταιριάζει στα γεγονότα, αλλά μπορεί σίγουρα να προκαλέσει φόβο», δήλωσε σε γενική ενημέρωση ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε ο Tedros. «Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διάφορα μέρη του κόσμου που επηρεάζουν διαφορετικές χώρες με διαφορετικούς τρόπους», επεσήμανε.

Η λέξη πανδημία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σοβαρή ασθένεια που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλο τον κόσμο.

Το πιο ανησυχητικό είναι η άφιξη του κορονοϊού στην Ιταλία και το Ιράν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, πιθανώς από ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί φορείς. 

Πάντως άλλοι επιστήμονες δεν συμφωνούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τονίζουν ότι η πανδημία είναι σε εξέλιξη, απλά δεν χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη.

Κορονοϊός: Ποιοι μιλούν για πανδημία

Άλλοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι το COVID-19 δεν θα εξαπλωθεί πλέον παγκοσμίως.

«Θεωρούμε τώρα ότι πρόκειται για πανδημία σε όλα εκτός από το όνομα και είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο αυτο», δήλωσε ο Δρ Bharat Pankhania, από το Πανεπιστήμιο του Exeter Medical School.

«Αυτό μας δίνει έμφαση και μας λέει ότι ο ιός εμφανίζεται τώρα σε άλλες χώρες και μεταδίδεται μακριά από την Κίνα. Ωστόσο, δεν αλλάζει η προσέγγισή μας στην παρακολούθηση της επιδημίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε σε έκτακτα μέτρα, καθώς μέχρι τώρα λειτουργούν οι πολιτικές περιορισμού. Έχουμε μόνο 13 περιπτώσεις, και είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες. Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε με αυτή τη στρατηγική συγκράτησης και θα είναι επιτυχής», είπε.

«Πανδημία σημαίνει ότι μια μολυσματική ασθένεια εξαπλώνεται εκτός ελέγχου σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Έχουμε ήδη μια επιδημία COVID-19 στην Κίνα και, πιο πρόσφατα, μεγάλες εστίες στη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία. Εάν αυτά τα κρούσματα δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο, τότε ο κορονοϊός ανταποκρίνεται στα κριτήρια μιας πανδημίας», δήλωσε ο Mark Woolhouse, καθηγητής επιδημιολογίας λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Η άμεση συνέπεια είναι ότι πολλές διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι πηγές λοιμώξεων του COVID-19. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα να ανιχνεύσει και να συγκρατήσει εισαγόμενα περιστατικά», σημείωσε για τον κορονοϊό.

Ο Δρ Michael Ryan, διευθυντής έκτακτης ανάγκης του WHO, δήλωσε ότι μια πανδημία γρίπης ήταν πιο αναγνωρίσιμη, εξαιτίας της γνώσης που έχουν οι επιστήμονες σχετικά με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ιοί της γρίπης. «Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα στο COVID-19 είναι η απόλυτη δυναμική μετάδοσης», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα