Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης με τα κρούσματα

Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων και των κρουσμάτων του κορονοϊού. Δείτε χάρτες με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (24/2)

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσας της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική

Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.

Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Προσθέτοντας στη σχετική λίστα των θυμάτων τους επτά νεκρούς από τη γειτονική μας Ιταλία ο αριθμός των νεκρών σχεδόν αγγίζει τους 2.600. Καταγραφές τρίτων φορέων, που αξιοποιούν υλικό από πολλαπλές πηγές δεδομένων σε ζωντναό χρόνο, έχουν ήδη ανεβάσει τον αριθμό των θυμάτων.

Δείτε τη σχετική κάρτα του worldometers.info/coronavirus:

Η εξάπλωση του ιού

Ακολουθεί ο πιο πρόσφατος κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού πλην της Κίνας.

Νότια Κορέα
833 κρούσματα.

Ιαπωνία
147 κρούσματα. Συν τουλάχιστον 691 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί.

Ταϊβάν
28 κρούσματα. 

Καμπότζη
Ένα κρούσμα.

Μαλαισία
22 κρούσματα.

Φιλιππίνες
Τρία κρούσματα.

Σιγκαπούρη
89 κρούσματα.

Ταϊλάνδη
35 κρούσματα.

Βιετνάμ
16 κρούσματα.

Ινδία
Τρία κρούσματα.

Νεπάλ
Ένα κρούσμα.

Σρι Λάνκα
Ένα κρούσμα.

Αυστραλία
22 κρούσματα.

Καναδάς
9 κρούσματα.

ΗΠΑ
35 κρούσματα

Γερμανία
16 κρούσματα.

Γαλλία
12 κρούσματα.

Ιταλία
Τουλάχιστον 230 κρούσματα.

Ισπανία
Δύο κρούσματα

Βέλγιο
Ένα κρούσμα.

Φινλανδία
Ένα κρούσμα.

Σουηδία
Ένα κρούσμα.

Ηνωμένο Βασίλειο
13 κρούσματα.

Ρωσία
2 κρούσματα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Εννέα κρούσματα.

Ιράν

61 κρούσματα

Αίγυπτος

Ένα κρούσμα

Χάρτης κρουσμάτων από το developer.here.com/coronavirus.

Ανησυχία του ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (…) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία.

«Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: ΠΟΥ για κοροναϊό: Να είστε έτοιμοι για το «ενδεχόμενο πανδημίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα