Κορονοϊός: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνω

Ο κορονοίός εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, ενώ λαμβάνονται μέτρα περιορισμού. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε.

Ο κορονοϊός είναι πλέον πανδημία, απλώνεται στην Ελλάδα και ήδη έχει προκαλέσει τρεις νεκρούς. Προφανώς και τα συμπτώματα είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο Έλληνες,

όπως και τα μέτρα προφύλαξης.

Όπως είναι ξεκάθαρο οι περισσότεροι απ′ όλους όσοι προσβληθούν από κορονοϊό θα έχουν «ήπια» συμπτώματα, όπως έχουν τονίσει όλοι οι επιστήμονες.

Ο μεγάλος αριθμός των ήπιων, ασυμπτωματικών περιπτώσεων κάνει πιο δύσκολο η επιδημία να ελεγχθεί.

Τα ήπια συμπτώματα αναφέρονται σε παρόμοια συμπτώματα μ′ αυτά που μπορεί να έχει κανείς όταν έχει κρυώσει ή περνά μια ήπια γρίπη, όπως είπε πρόσφατα η Κριστίν Ντιν, πιστοποιημένη γιατρός και διευθύντρια στην υπηρεσία Doctor on Demand. «Οι περισσότεροι βιώνουν μια ελαφριά μορφή ιού μ′ αυτά τα συμπτώματα να είναι τα πιο κοινά: βήχας, σωματικοί πόνοι, συνάχι, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση ή διάρροια. Σε κάποιες περιπτώσεις, άνθρωποι που έχουν μολυνθεί μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα.

 Οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν, όχι υψηλό, πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, κούραση και δυσφορία επίσης», ανέφερε.

«Ηπιες περιπτώσεις κορονοϊού είναι ένα θετικό τεστ, πυρετός, βήχας», εξηγεί στους New York Times o Μπρους ΄Αιγουρντ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Κρίσιμες είναι οι αναπνευστική ανεπάρκεια ή κατάρρευση πολλαπλών οργάνων».

Τα πρώτα συμπτώματα για τον κορονοϊό

Εμφάνιση δύσπνοιας, ταχύπνοιας, πυρετού.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων όμοιων με αυτών του κορονοϊού, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας και εφόσον το κρίνει τηλεφωνικά με τον ΕΟΔΥ στο 1135.

Ο ασθενής ενημερώνεται πως πρέπει να αποφύγει τον συγχρωτισμό με άλλα άτομα και δεν πηγαίνει στο νοσοκομείο ή στον γιατρό του, αν δεν μιλήσει με τον ΕΟΔΥ

Τι κάνει ο ασθενής με κορονοϊό για να μην κολλήσει κι άλλους

Δεν εξέρχεται από την οικία του για 14 ημέρες (παρά μόνον αν ο οικογενειακός ιατρός τον συμβουλεύσει να εκτιμηθεί ιατρικά σε νοσοκομείο λόγω επιβάρυνσης της κατάστασής του – στο νοσοκομείο διακομίζεται μετά από ενημέρωση του ΕΟΔΥ με ασθενοφόρο).

Απομονώνεται σε ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και ει δυνατόν χρησιμοποιεί ξεχωριστό μπάνιο.

Δεν έρχεται σε επαφή με κατοικίδια ζώα που τυχόν υπάρχουν στο σπίτι

Όταν εξέρχεται από το υπνοδωμάτιό του φορά χειρουργική μάσκα

Χρησιμοποιεί αποκλειστικά είδη ατομικής υγιεινής (πετσέτες)

Πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό (60-95%)

Τέλος οι οικείοι του ασθενούς καλό είναι να απολυμαίνουν τις επιφάνειες, που άγγιξε με τα χέρια (π.χ. πόμολα, τουαλέτα, τηλέφωνο, χειριστήρια κλπ) ενώ δεν ξεχνούν να εφαρμόζουν όλα τα παραπάνω μέτρα με συνέπεια.

Όσοι έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία

Ο Σ. Τσιόδρας τόνισε χθες ότι: «Κάθε υποψία λοίμωξης αναπνευστικού στα νοσοκομεία, πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι αυτός ο ιός, να οδηγείται στον ειδικό χώρο διαλογής, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, να ελέγχεται, αν πρέπει να ελεγχθεί. Σας είπα κάποια ειδικά κριτήρια.

Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε και τη συρροή ανθρώπων που αναίτια και χωρίς λόγο, ενώ πάσχουν από ήπια συμπτώματα ίωσης, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να διακινδυνεύουν τη μετάδοση και στο νοσοκομειακό προσωπικό και στο νοσοκομειακό χώρο που είναι πλήρης από ευπαθείς ομάδες.

Η αερογενής μετάδοση, παρά το γεγονός ότι έχει συζητηθεί, δεν έχει πιστοποιηθεί. Θεωρώ ότι σε ιδιαίτερα στενό συνωστισμό μπορεί να συμβαίνει σε κλειστούς χώρους.

Εκεί χρειάζεται, λοιπόν, μια ιδιαίτερη προσοχή και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι τα αεροσταγονίδια.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν όλο και περισσότερες οδηγίες από επιστημονικούς οργανισμούς του εξωτερικού, για τα άτομα τα οποία αναρρώνουν και πάνε σπίτι, να προσέχουν λίγο τις συνθήκες υγιεινής στην τουαλέτα. Γιατί φαίνεται ότι ο ιός απεκκρίνεται από τα κόπρανα, από το γαστρεντερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά την ανάρρωση. Να υπάρχει η δική του τουαλέτα ή ειδικοί κανόνες καθαριότητας στην τουαλέτα, το οποίο το εξετάζουμε και εμείς, να δίνονται ειδικές οδηγίες σε αυτούς που φεύγουν και πάνε στο σπίτι να προσέχουν λίγο περισσότερο.

Να πω εδώ, ότι οι υπερβολικά παχύσαρκοι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την γρίπη και αυτοί είναι. Δεν έχει αναφερθεί κάτι σε αυτή την πανδημία σε σχέση με τους υπέρβαρους.

Αντίθετα, αυτό που είναι γνωστό από ερευνητικές εργασίες είναι ότι οι καπνιστές υπερεκφράζουν αυτό τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο ιός.

Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα, έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα.

Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός στον οργανισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα