Κορονοϊός: Τα φάρμακα που δίνουν ελπίδες

H παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε έναν αγώνα για να βρει το φάρμακο για τον κορονοϊό και να δώσει νέα όπλα στους γιατρούς κατά της νόσου COVID-19.

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύουν διάφορες ομάδες ερευνητών ανά τον κόσμο για τον κορονοϊό. Πρόκειται για ήδη υπάρχουσες δραστικές ουσίες που δοκιμάζονται πειραματικά και κάποιες χορηγούνται ήδη και σε Έλληνες ασθενείς με COVID-19.

Σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας, 418 άτομα στη χώρα μας είναι θετικά στον SARS-CoV-2.

Εξ αυτών νοσηλευόμενοι είναι 79 και οι 13 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος έγκριτος καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ντιντιέ Ραούλ από το Μεσογειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Νόσων της Μασσαλίας ανακοίνωσε ότι το σκεύασμα Plaquenil βελτιώνει πολύ την εξέλιξη της νόσου COVID-19. Αναφορά στην είδηση έκανε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών του υπουργείου Υγείας ο εκπρόσωπος για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι' αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα (χθες) υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, προέδρου της Εταιρείας Λοιμώξεων».

Ένα φθηνό φάρμακο κατά της COVID-19

Ο διάσημος Γάλλος Λοιμωξιολόγος προχώρησε σε μικρού εύρους κλινικές μελέτες αφού είχαν προηγηθεί δοκιμές χορήγησης του Plaquenil στην Κίνα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Έτσι χορήγησε το σκεύασμα σε 24 ασθενείς και όπως αναφέρει έπειτα από έξι ημέρες ο κορονοϊός είχε εξαφανιστεί στα τρία τέταρτα αυτών.

Νέα αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας την περασμένη Τρίτη για ένα αντι-ιϊικό φάρμακο.

Υποστηρίζουν ότι, ένας ευρέος φάσματος αναστολέας της πολυμεράσης του ιικού RNA, η φαβιπιραβίρη (Avigan) της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Fujifilm Toyama Chemical, είναι αποτελεσματική έναντι της COVID-19.

Ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας της Κίνας, την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε ότι σε δύο κλινικές μελέτες που έγιναν στην Ουχάν (την εστία της επιδημίας) και στη Σενζεν, με τη συμμετοχή 240 και 80 ασθενών, αντίστοιχα, το εν λόγω αντι-ιϊκό φάρμακο απεδείχθη αποτελεσματικό έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Το Avigan χορηγήθηκε σε 35 ασθενείς στο Νοσοκομείο Third People's Hospital της Σενζέν, ενώ προς σύγκριση είχε συγκροτηθεί και ομάδα ελέγχου 45 ατόμων που δεν έλαβε το φάρμακο.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στις 2 με 3 χιλιάδες υπολογίζονται, με βάση μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα στην Ελλάδα όπως είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα στοιχεία της επιδημίας στην Ελλάδα είπε ότι έχουν γίνει ήδη 6 χιλιάδες τεστ από τα οποία έχουν βρεθεί 418 άτομα θετικά στον κορονοϊό, εκ των οποίων 31 είναι σημερινά, από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 64 αφορούν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, και 79 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ 13 είναι διασωληνωμένοι.

Όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που ο μέσος όρος ηλικίας τους κυμαίνεται στα 70 έτη, λαμβάνουν ειδικό κοκτέιλ αντιικών και άλλων φαρμάκων.

Αναφερόμενος στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν βαριά ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε, όσον αφορά τη θεραπεία, και κάποια από τα μοντέλα της Γαλλίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών που την ακολούθησε.

Καλά νέα είχε και από την Κίνα όπου, όπως ανέφερε, υπάρχει θεραπεία με χρήση νέου φαρμάκου, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση στον ιό εντός τεσσάρων ημέρων από τη λήψη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός,koronoios