Κορονοϊός: Τα φάρμακα για Έμπολα, HIV και μαλάρια στην Ελλάδα

Στην Πάτρα για τον κορονοϊό έχει χορηγηθεί στον πρώτο ασθενή το πειραματικό φάρμακο για τον Έμπολα για τη θεραπεία, ενώ «δίνουμε και τριπλό αντιικό συνδυασμό, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV, φάρμακο που αφορά τη μαλάρια και έχει βρεθεί ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού».

Στα 228 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορoνοϊού στην Ελλάδα,

αφού το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 38 νέα κρούσματα. Ο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορoνοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι πέντε ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ από σύνολο των κρουσμάτων τα 22 είναι «ορφανά», 57 άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων πέντε είναι διασωληνωμένοι και οχτώ έχουν πάρει εξιτήριο.

Όπως είπε μάλιστα, ο κ.Τσιόδρας η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, αφού κάθε ένα «ορφανό» μπορεί να αποτελέσει μια εστία διάδοσης του κορονοϊού.

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση επαφών των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας και προειδοποίησε με έμφαση ότι « αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Πειραματικό φάρμακο για τον Έμπολα σε ασθενή στην Ελλάδα

Στην Πάτρα έχει χορηγηθεί στον πρώτο ασθενή το πειραματικό φάρμακο για τον Έμπολα για τη θεραπεία, ενώ «δίνουμε και τριπλό αντιικό συνδυασμό, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV, φάρμακο που αφορά τη μαλάρια και έχει βρεθεί ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού».

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας: «Υπάρχει ειδική διαδικασία, με την οποία έχει προβλεφθεί και στην πατρίδα μας να γίνει εισαγωγή και διάθεση του φαρμάκου αυτού. Του πειραματικού να τονίσω φαρμάκου.

Ένα φάρμακο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε σοβαρά ασθενείς και στην Κίνα και στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Θα παρακολουθήσουμε και εμείς τα δεδομένα, να έχουμε και τη δική μας εμπειρία. Δημοσιεύτηκε μια εμπειρία από τις ΗΠΑ, η οποία αφορούσε το φάρμακο και δεν έδειξε ότι ήταν καταλύτης στην αντιμετώπιση αυτών των αρρώστων.

Τριπλός συνδυασμός φαρμάκων

Άρα χρειάζεται πολλή προσοχή. Εμείς ακολουθούμε τις διεθνείς οδηγίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στη χορήγηση τέτοιων φαρμάκων και δίνουμε και τριπλό αντιικό συνδυασμό, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV, φάρμακο που αφορά τη μαλάρια και έχει βρεθεί ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού. Και αυτό το φάρμακο που αναφέρατε, το οποίο έχει εισαχθεί για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, έχει εισαχθεί στην πατρίδα μας.

Κοιτάξτε, είναι σαφές σε εμένα ότι με τα δεδομένα που έχω αυτή τη στιγμή, δε μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας. Θα μου επιτρέψετε να περιμένω μία εβδομάδα για μα το πω με σιγουριά αυτό..

Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε την επιθετική αύξηση του ιού και να σκεφτούμε ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα. Πρέπει να απομονωνόμαστε, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

Το παραμικρό σύμπτωμα μπορεί να είναι αυτός ο ιός αυτήν την εποχή. Να αναπαραγάγω κάτι που είπε ένας φίλος Άγγλος καθηγητής προχθές.

Ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε τον ιό και προφυλασσόμαστε, αλλά ότι τον έχουμε και να μην τον μεταδώσουμε σε άλλον.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο ευαίσθητοι πρέπει να είμαστε αυτήν την εποχή και να μη φτάσουμε στην κατάσταση της Ιταλίας, να μη φτάσουμε στην κατάσταση άλλων χωρών. Η επιθετική αύξηση του ιού αυτού μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχα φαινόμενα και στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Τα μέτρα είναι σκληρά, το καταλαβαίνω. Αλλά αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, δεν θα δουλέψουν. Δε μπορεί να συνωστίζονται σε ουρές 40 και 45 άτομα και κάποιοι μεταξύ αυτών να βήχουν ή να έχουν συμπτώματα αναπνευστικού και να έχουν σπεύσει στον πανικό τους, με το φόβο ότι θα κλείσουν τα σούπερ μάρκετ – κάτι που ποτέ δεν ειπώθηκε και ούτε θα γίνει ποτέ – και να εκθέτουν άλλους σε αυτή την κατάσταση του αυξημένου συγχρωτισμού και δη τις ευπαθείς ομάδες.»

Keywords
Τυχαία Θέματα