Κορονοϊός: «Οι μάσκες δεν προστατεύουν» ⎯ Μύθος ή αλήθεια;

Μύθος ή αλήθεια η προστασία από τις (απλές) μάσκες για τον κορονοϊό ;

Τη διαδεμένη αξίωση πως «οι απλές μάσκες προσώπου δεν προστατεύουν από τον κορονοϊό» εξετάζει ο Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το να φορέσει κανείς μια μάσκα προσώπου δεν αποτελεί εγγύηση πως δεν θα αρρωστήσει, μιας και που οι ιοί μεταδίδονται και μέσω των ματιών. Επιπλέον, μικροσκοπικά ιικά σωματίδια, γνωστά ως αερολύματα, μπορούν να διεισδύσουν σε μάσκες.

Εντούτοις, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στη σύλληψη

των σταγονιδίων, η οποία είναι μια κύρια οδός μετάδοσης του κορονοϊού, και μερικές μελέτες έχουν υπολογίσει ότι η προστασία είναι περίπου πενταπλάσια έναντι της μη χρήσης μάσκας (αν και άλλοι έχουν βρει χαμηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας), προστίθεται στο δημοσίευμα.

Έτσι, εάν υπάρχει πιθανότητα να βρεθείτε σε στενή επαφή με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, μια μάσκα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου. Ακόμη, η μάσκα μπορεί να προστατεύσει και άλλους, αν τη φορά ασθενής με COVID-19. Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι μάσκες είναι ζωτικής σημασίας εργαλείο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας που φροντίζουν τους ασθενείς. Το ίδιο μέτρο προστασίας συνίσταται επίσης στα μέλη της οικογένειας που πρέπει να φροντίσουν ένα ύποπτο κρούσμα ή έναν ασθενή του νέου ιού, σύμφωνα με τον Guardian - ιδανικά, τόσο ο ασθενής όσο και ο νοσηλευτής / γιατρός πρέπει να φορούν μάσκα.

Ωστόσο, οι μάσκες πιθανότατα θα έχουν μικρή διαφορά αν περπατάτε απλά στην πόλη ή παίρνετε ένα λεωφορείο, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσετε μαζικά μάσκες, καταλήγει το δημοσίευμα.

«Οι μάσκες είναι για όσους έχουν μολυνθεί»

Εξάλλου, «οι απλές μάσκες είναι για όσους έχουν νοσήσει ή έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και όχι για όσους είναι υγιείς» σύμφωνα με την Διευθύντρια του Προγράμματος Παθογένειας του Συστήματος Υγείας της Νέας Υόρκης Δρ. Σάιρα Μαντάντ. «Πιο σημαντικό είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, πάνω από 20 δευτερόλεπτα και η χρήση απολυμαντικών προϊόντων, τζελ ή οινοπνεύματος. Γενικά, η τήρηση των μέτρων υγιεινής» εξήγησε η ίδια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της σε τηλεοπτικό δίκτυο από τις ΗΠΑ τόνισε: «Για να είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχουν 2 τύπου μάσκας προσώπου. Μια απλή υφασμάτινη ή απλή χειρουργική μάσκα που φοράνε πολλοί άνθρωποι στους δρόμους. Και μετά υπάρχει ένας δεύτερος τύπος μάσκας, που χρησιμοποείται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και λέγεται μάσκα “τύπου Ν95” και έχει πιο ανθετικό υλικό κατασκευής και αναπνευστήρα, που μπορεί να φιλτράρει αερομεταφερόμενα σωματίδια σε ποσοστό 95%. Και αυτός ο τύπος είναι που προτείνετε στα νοσοκομεία για λόγους ασφαλείας».

Τέλος, «σημαντικό ρόλο έχει ο σωστός τρόπος τοποθέτησης με συγκεκριμένη διαδικασία και η διασφάλιση της τέλειας προσαρμογή της μάσκας στο πρόσωπό τους», καταλήγει.

Διαβάστε ΕΔΩ τις οδηγίες χρήσης της χειρουργικής μάσκας από τον ΕΟΔΥ

 Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα