Κορονοϊός: Επηρεάζει και τη νεφρική λειτουργία - Τι είπε ο Τσιόδρας

Η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τη συσχέτιση του κορονοϊού με τη νεφρική ανεπάρκεια και την ακτινολογική εικόνα των ασθενών.

«Περιμένουμε ακόμα, μαζεύουμε πληροφορίες», ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση για τη συσχέτιση του κορονοϊού με προβλήματα στα νεφρά.

Αυτό γιατί οι «μελέτες από την Κίνα ήταν λίγο αντικρουόμενες. Μερικές έλεγαν ότι δεν κάνει οξεία βλάβη στα νεφρά, άλλες έλεγαν ότι κάνει οξεία βλάβη στα νεφρά», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ,

«αυτό που φαίνεται να είναι σίγουρο και με δημοσιεύσεις και από την Αμερική, είναι ότι σε σοβαρά ασθενείς μπορεί να τους επηρεάσει τη νεφρική λειτουργία σε ποσοστά μέχρι και 20%-25%».

Επίσης, «είναι γνωστό ότι ο ιός αυτός προσβάλει μερικές ομάδες ανθρώπων σοβαρά, με υποκείμενα νοσήματα, που μέσα σε αυτά ξέρετε είναι και τα καρδιαγγειακά, είναι ο διαβήτης, ασθένειες οι οποίες σχετίζονται ούτως ή άλλως με επιβάρυνση των νεφρών.
Είναι σίγουρο ότι στα σοβαρά περιστατικά, η νεφρική δυσλειτουργία έχει σημαντικό ρόλο και είναι κάτι που το παρακολουθούμε», συνέχισε.

Μάλιστα, «φαίνεται από τα αρχικά δεδομένα, ότι μάλλον είναι και επιβαρυντικός παράγοντας για να πεθάνει κανείς, αν τα νεφρά του δεν δουλεύουν καλά. Σίγουρα, όμως, θα περιμένουμε και περισσότερα δεδομένα για το θέμα των νεφρών», σημείωσε.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το αν σχετίζεται η ακτινολογική εικόνα με την επιδείνωση της νόσου η απάντηση του καθηγητή ήταν καταφατική: «Είναι μία νόσος περίεργη, η οποία ξεκινά με λοίμωξη από ιό και σε κάποια φάση στις 5, στις 7 μέρες σε κάποιους αρρώστους, με τους μηχανισμούς που σας είπα που ακόμα δεν είναι γνωστοί, αλλάζει ξαφνικά, γίνεται πιο εκτεταμένη. Μπορεί ένας νέος με πολύ καλό αμυντικό σύστημα, ένας ηλικιωμένος με χαμηλό ανοσιακό σύστημα και εκεί η επιδείνωση της κλινικής εικόνας, η δύσπνοια, η επιδείνωση της ακτινολογικής εικόνας, για όποιον είναι στο νοσοκομείο, είναι αυτό που καθοδηγεί την περαιτέρω αντιμετώπιση και τη σοβαρότητα του περιστατικού».

«Σχετίζεται σίγουρα με τη σοβαρότητα, πάντως, από ό,τι φαίνεται, αλλά και πολλοί άνθρωποι, παρά αυτή την φλεγμονή, αυτό το φλεγμονώδη καταρράκτη, πάνε καλά», κατέληξε.

Νωρίτερα, στην αρχική τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 ανέφερε πως οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τους 79 με 6 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μία μέρα, καθώς και ότι τα νέα κρούσματα στη χώρα μας είναι 20, με το σύνολο των περιπτώσεων να ανέρχεται σε 1.755.

Παρακολουθείστε στο ακόλουθο βίντεο τη συνέντευξη Τύπου στο υπ. Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας:

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα