Κορονοϊός: Μπορούν να κολλήσουν οι σκύλοι και οι γάτες; Τι ισχύει για την μετάδοση σε άνθρωπο

Τι πρέπει να ξέρετε για τη μετάδοση του νέου κορονοϊού σε σκύλους και γάτες

Τα κατοικίδια μπορούν να κολλήσουν το νέο κορονοϊό ωστόσο δεν μπορούν να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο.

Σημειώνεται πως οι έρευνες δείχνουν πως πολλά ζώα είναι ευάλωτα στους κορονοϊούς, μια μεγάλη και ανθεκτική οικογένεια ιών: Τα πουλιά κολλούν τον κορονοϊό των πτηνών, οι χοίροι τον κορονοϊό των χοίρων κοκ..

Τα σκυλιά αρρωσταίνουν επίσης από την ασθένεια του κορονοϊού. Στην περίπτωση του καλύτερου φίλου του ανθρώπου,

ο εν λόγω ιός προκαλεί μία γρήγορη αλλά δύσκολη ασθένεια, που προκαλεί διάρροια, εμετό και εντερική δυσφορία, ενώ συνήθως μεταδίδεται μέσω των περιττωμάτων. Οι σκύλοι μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον ίδιο ιό στο αναπνευστικό τους σύστημα, μία ασθένεια που περιλαμβάνει βήχα και φτάρνισμα.

Αντιθέτως, όταν οι γάτες κολλούν κορονοϊό, συνήθως δεν είναι... μεγάλη υπόθεση. Μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή να αισθάνονται αρκετά καλά.

Ωστόσο, στο 5 έως 10% των μολυσμένων γατών, ο ιός μεταλλάσσεται και προκαλεί λοιμώδη περιτονίτιδα - η πάθηση αυτή είναι σχεδόν πάντοτε θανατηφόρα.

Τι ισχύει για τη μετάδοση από ζώα σε άνθρωπο

Επιπλέον, από τις μέχρι τώρα μελέτες ξηέρουμε πως οι κορονοϊοί από διάφορα ζώα μπορούν να «ανταλλάξουν» γονίδια.

Μερικοί από τους κορονοϊούς γάτας, για παράδειγμα, έχουν ενσωματώσει γονίδια από κορονοϊούς χοίρων και σκύλων, σύμφωνα με τον δρ. Niels C. Pedersen του UC-Davis. Αυτή η γονιδιακή εναλλαγή συμβαίνει όταν ο ιός μολύνει ταυτόχρονα το ίδιο ζώο.

Η δε μόλυνση του ανθρώπου από ορισμένα ζώα είναι δυνατή όταν μοιραζόμαστε παρόμοιους υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων μας, σύμφωνα με τον Peter Daszak, πρόεδρο της EcoHealth Alliance, ο οποίος μελετά την προέλευση των ιών. Έτσι, αν ένας ζωικός ιός μπορεί να δεσμευτεί σε έναν ανθρώπινο υποδοχέα κυττάρων, δύναται να μας μολύνει. 

Πιθανότατα αυτό συμβαίνει στη τρέχουσα επιδημία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: έχουμε παρόμοιους κυτταρικούς υποδοχείς με τις νυχτερίδες, γνωστούς φορείς του νέου ιού.

Ωστόσο, τα σκυλιά και οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ διαφορετικοί. Εξάλλου, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σκύλων ή γατών που να έχουν μολυνθεί από τον νέο φονικό ιό.

Τέλος, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που να κόλλησαν τον ανθρώπινο ιό COVID-19 στα κατοικίδια ζώα τους.

Με πληροφορίες από mercurynews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος Λοιμωξιολογίας στο iEidiseis: «Θέμα χρόνου το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα»

Keywords
Τυχαία Θέματα