Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει, η θεωρία με τη ζέστη

Οι θεωρίες που αναπτύσσονται για τον κορονοϊό καλπάζουν, όπως καλπάζει και ο ίδιος ο ιός στην Ιταλία και σε πολλές ακόμη χώρες. Ήδη διακεκριμένοι επιστήμονες επιχειρούν να κάνουν σενάρια για το πότε θα τελειώσει. Διαβάστε τη θεωρία ότι η ζέστη σκοτώνει τον κορονοϊό.

Ο κορονοϊός συνεχίζει την επέλαση του στην Ιταλία και η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ένα σχέδιο με έκτακτα

μέτρα, σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα και στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή ορισμένοι επιστήμονες επιχειρούν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα. Πότε θα σταματήσει ο κορονοϊός.

Ωστόσο, οι απαντήσεις που δίνουν δείχνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια ξεκάθαρη απάντηση. 

«Κάθε ιός είναι διαφορετικός», δήλωσε ο Howard Markel του Πανεπιστημίου του Michigan, ο οποίος έχει μελετήσει τις επιδημίες της γρίπης.

«Όποιος προβλέπει το μέλλον με βάση τις μελέτες για παλαιότερες επιδημίες είναι είτε ανόητος, είτε ψεύτης», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Οι επιδημίες είναι πάντα εξαιρετικά δαπανηρές. Η διακοπή του εμπορίου και της μετακίνησης μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου, αλλά να αμαυρώσει τις οικονομίες».

Από την πλευρά της βιολογίας του ιού, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πολλές βασικές παραμέτρους. Ένα από τα πιο κρίσιμα είναι αν ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί, όταν οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Εάν ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων μπορεί να νοσήσει και να μεταδώσει τον ιό πριν γίνει σοβαρά άρρωστος, οι πιθανότητες να σταματήσει η έξαρση του κορονοϊού με τα υπάρχοντα μέτρα μειώνονται, σύμφωνα με προσομοιώσεις από τη Σχολή Υγιεινής &Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Αυτός ο ιός έχει σταθερή βάση», δήλωσε ο Steven Riley, καθηγητής δυναμικής μολυσματικών νόσων στο Κέντρο MRC του Imperial College του Λονδίνου για την Παγκόσμια Ανίχνευση Λοιμωδών Νοσημάτων. 

«Μόλις ξεκινήσαμε», δήλωσε ο Michael Osterholm, ειδικός για τις λοιμώδεις ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Αν αυτό εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, αυτό θα μοιάζει με την πανδημία του 1918», ανέφερε, αναφερόμενος στην πανδημική γρίπη που σκότωσε εκατομμύρια πριν από έναν αιώνα.

Ο παράγοντας χρόνο για τον κορονοϊό

Ο χρόνος είναι ουσιαστικός, σύμφωνα με τους κορυφαίους ειδικούς. Δεδομένου ότι ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί, ενώ σε πολλές χώρες έχει απομονωθεί αποτελεσματικά, αλλά τέτοια ακραία μέτρα δεν μπορούν να ισχύουν για πάντα.

Στη συνέχεια, αυτός ο κοροναϊός θα μπορούσε να ενταχθεί στους πολλούς άλλους ιούς, όπως η ανεμοβλογιά, η γρίπη και το κρύο, που κυκλοφορούν για πάντα στην υδρόγειο, με εποχιακή αποτρίχωση και πτώση - μέχρι να σώσουν τα φάρμακα ή τα εμβόλια τη μέρα.

Κάτω από το πιο αισιόδοξο σενάριο, ο ιός ελέγχεται και στη συνέχεια εξαλείφεται στην Κίνα και στις υπόλοιπες χώρες με τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων και ελέγχων.

Υπάρχει προηγούμενο γι 'αυτό. Το 2003 ο SARS εμφανίστηκε στην Κίνα χωρίς προειδοποίηση, σκοτώνοντας περίπου 800 άτομα.

«Έκτοτε, έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο Jan Carette, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Εάν τα μέτρα ελέγχου είναι τελικά αποτελεσματικά και η μετάδοση επιβραδύνεται, έτσι ώστε κάθε μολυσμένο άτομο να μην μολύνει περισσότερο από ένα άλλο άτομο, το σημερινό ξέσπασμα θα μπορούσε απλώς να εξασθενίσει και μετά να εξαφανιστεί », δήλωσε ο Carette.

Αλλά αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, ακόμα άγνωστους. 

Υπάρχουν όμως ανησυχητικές νέες αποδείξεις ότι κάποιοι μολυσμένοι άνθρωποι δεν αισθάνονται άρρωστοι, επομένως ενδέχεται να μολύνουν άθελά τους άλλους, δήλωσε ο Δρ Robert R. Redfield, διευθυντής ουν Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α.

Κορονοϊός: Το δεύτερο σενάριο

Οι επιδημιολόγοι το ονομάζουν «ενδημικό»

Το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξο: Ο ιός παραμένει ανεξέλεγκτος.

Οι επιδημιολόγοι το ονομάζουν «ενδημικό» ιό, που κυκλοφορεί συνεχώς με εποχιακές διακυμάνσεις.

Έτσι είναι και τέσσερις άλλοι κοροναϊοί - 229Ε, ​​OC43, KHU1 και NL63.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη απομόνωση και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν είναι βιώσιμες, δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας Frederick Cohan του Πανεπιστημίου Wesleyan, οποίος μελετά την εξέλιξη των μικροβίων.

«Είτε πρόκειται να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο είτε θα εξαφανιστεί», είπε.

Με βάση όσα έχει δει μέχρι στιγμής, ο Δρ Amesh Adalja, ειδικός της μολυσματικής νόσου στο Κέντρο Johns Hopkins, πιστεύει ότι είναι πιθανώς πολύ αργά για να περιοριστεί τον ιό.

«Όπως ξέρουμε όμως, η σοβαρότητα πέφτει, καθώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διάγνωση. Έτσι είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα τον αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Adalja.

Πότε ξεκινάει η κάμψη

Η Lauren Ancel Meyers, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, δήλωσε στο Business Insider ότι ένας σημαντικός αριθμός μπορεί να μας πει πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός.

Είναι ο μέσος αριθμός ατόμων που αναμένεται να μολύνει ένας μόνο ασθενής. Οι επιδημιολόγοι το ονομάζουν «βασικό αριθμό αναπαραγωγής» και υποδεικνύουν πόσο μολυσματικός είναι ο ιός.

Όταν το ξέσπασμα εκλείψει, η βασική αναπαραγωγή θα είναι κάτω από ένα.

«Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, κάθε άτομο μολύνει λιγότερο από ένα άλλο άτομο και στη συνέχεια το ξέσπασμα θα τελειώσει», είπε.

Αυτό δεν συμβαίνει ακόμα. Μια πρόσφατη μελέτη περίπου 140 νοσηλευόμενων ασθενών στο Wuhan εκτιμά ότι ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής για τον κοροναϊό είναι 2,2, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς έχουν εξαπλώσει τον ιό σε περισσότερους από δύο άλλους ανθρώπους, κατά μέσο όρο. Μια μελέτη στην Journal of Travel Medicine υπολόγισε ότι ο αριθμός αναπαραγωγής ήταν ελαφρώς υψηλότερος: γύρω στο 3,3.

Η θεωρία με τον κορονοϊό και τη ζέστη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε προ ημερών ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού θα λήξει πιθανότατα τον Απρίλιο λόγω της ζέστης.

«Μέχρι τον Απρίλιο ή κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η ζέστη σε γενικές γραμμές σκοτώνει αυτού του είδους τους ιούς», είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Αυτό θα ήταν καλό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε προ ημερών στον Real fm ότι: «Αυτό που δίνει μια αισιοδοξία και κατά τα άλλα φαίνεται ότι σε καιρό ζεστό μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού».

Με πληροφορίες Business Insider, Bloomberg

Keywords
Τυχαία Θέματα