Κορονοϊός: Άρχισε η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ μίλησε στην ΕΡΤ για την έναρξη παραγωγής φαρμάκου για τον κορονοϊό, με την δραστική ουσία της χλωροκίνης, στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε και στη χώρα μας η παραγωγή φαρμάκου με βάση τη χλωροκίνη, ενός σκευάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί  -υπό προϋποθέσεις- στη θεραπεία της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός,

όπως τόνισε την Πέμπτη στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου.

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε μάλιστα ότι πιθανότατα το φάρμακο θα γίνει διαθέσιμο αύριο, Παρασκευή, ενώ έκανε λόγο για «ένα φάρμακο που έχει δοκιμαστεί και τα πρώιμα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση σε ασθενείς με λοίμωξη από τον κορωνοϊό».

Πρόκειται «για δοκιμασμένο φάρμακο που χρησιμοποιούταν στη θεραπεία της ελονοσίας και πλέον πειραματικά και στον κορονοϊό λόγω ένδειξης αποτελεσματικότητας βάσει μελετών. Η παραγωγή του είχε μειωθεί σημαντικά λόγω εξάλειψης της ελονοσίας», όπως δήλωσε σχετικά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι έχει γίνει και εισαγωγή του φαρμάκου από ελληνική φαρμακοβιομηχανία. «Έχει έρθει ποσότητα στην Ελλάδα από ελληνική φαρμακοβιομηχανία κι έχει ξεκινήσει η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Φέραμε πέντε τόνους. Είναι ποσότητα που θεωρώ ότι είναι επαρκής να καλύψει τις ανάγκες στη χώρα μας και πολύ πιθανόν και γειτονικών χωρών εφόσον χρειαστεί», είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν πρόκειται για «ελληνικό φάρμακο για κορπνοϊό», ο κ. Φιλίππου έσπευσε να επισημάνει τα εξής: «Είναι ένα φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν με επιτυχία. Δεν έχουμε αναπτύξει ένα φάρμακο. Απλά είναι ένα φάρμακο που έχουμε δυνατότητα να παράξουμε στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται στη θεραπεία του κορονοϊού».

Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση και η θεραπεία ασθενών με κορονοϊό θα γίνει με βάση τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, κατέληξε ο κ. Φιλίππου.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΟΦ:

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα