Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα, τα νέα δεδομένα

Παρότι τα συνήθη συμπτώματα του κορονοϊού παραμένουν ο υψηλός πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερα «άτυπα» συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ο νέος κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια γριπώδη συμπτωματολογία όπως:

πυρετόβήχαδυσκολία στην αναπνοήμυαλγίεςκαταβολή

Στα παραπάνω, η ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ προσθέτει πως σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρή πνευμονία καθώς και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής

δυσχέρειας. Οι ειδικοί έχουν τονίσει δε πολλάκις πως η δύσπνοια είναι συχνά το πλέον ανησυχητικό σύμπτωμα, εκείνο που διαφοροποιεί τη νόσο του Covid-19 από την κοινή γρίπη.

Υπενθυμίζεται δε πως η σύσταση προς όσους εμφανίζουν βήχα ή πυρετό είναι η παραμονή στο σπίτι και η επικοινωνία με τον οικογενειακό γιατρό.

Η άτυπη συμπτωματολογία

Ωστόσο, ο «χάρτης» των συμπτωμάτων που προκαλεί στον άνθρωπο ο νέος κορονοϊός εμπλουτίζει συνεχώς, καθώς πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα για τον Covid-19, με μέρος της ιατρικής κοινότητας να παραδέχεται, μάλιστα, πως κάποια σχετικά στοιχεία είχαν παραβλεφθεί. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, έχει μάλιστα αναφερθεί στη λεγόμενη άτυπη συμπτωματολογία, σημειώνοντας πως «άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση».

Ο ίδιος έχει εξηγήσει ακόμα ότι «το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού». «Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμα και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία», σχολίασε εξάλλου ο καθηγητής αναφερόμενος στα άτυπα αυτά συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα.

Απώλεια όσφρησης...

«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας», αναφέρει, εξάλλου, στο ΑΜΠΕ ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος για την εμφάνιση της απώλειας όσφρησης ως «ύποπτης» για ένδειξη της λοίμωξης από κορονοϊό.

Η ανοσμία, εξηγεί, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη, λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

«Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί, καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας (σ.σ. η οποία εξέδωσε ανακοίνωση για την πιθανή συσχέτιση ανοσμίας και κορονοϊού) μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα», προσθέτει σχετικά ο κ. Αρτόπουλος.

...«κόκκινα μάτια»...

Στο πλήθος των νέων στοιχείων για τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ανακοίνωσε ότι τα ερεθισμένα, κόκκινα μάτια, με κνησμό κι εκκρίσεις πιθανώς να είναι ακόμα ένα πρώιμο σύμπτωμα της λοίμωξης που αυτός προκαλεί.

Για το λόγο αυτό, η οφθαλμολογική ακαδημία των ΗΠΑ συστήνει στους οφθαλμίατρους να φορούν μάσκα που καλύπτει τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα, ειδικά όταν ασθενείς παρουσιάζουν ερυθρότητα στα μάτια μαζί με πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα.

...καιο γαστρεντολογικά...

Τέλος, στα συμπτώματα της ασθένειας COVID-19 περιλαμβάνονται ακόμη και ορισμένα γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως αναφέρθηκε από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ.

Πάντως, τα βασικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως αρκετοί φορείς του κορονοϊού ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί ή να φέρουν ήπια συμπτώματα.

Εικόνες: CDC, BBC

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα