Κωνσταντίνος Μίχαλος: Το στοίχημα της επόμενης μέρας για το ΕΣΥ

Στο τελευταίο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι στο χέρι μας η ανάγκη του σήμερα να θεμελιώσει την αναγέννηση του αύριο. Ο κρίσιμος τομέας της υγείας είναι ένα πεδίο στο οποίο η προτροπή αυτή μπορεί και πρέπει να βρει εφαρμογή.

Παρά το ότι η πανδημία βρήκε το σύστημα υγείας της χώρας αποδυναμωμένο και με σοβαρές ελλείψεις, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και περικοπών, μέχρι σήμερα φαίνεται να αντέχει το βάρος της διαχείρισης μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Σε αυτό έχουν συμβάλει παράγοντες όπως η έγκαιρη λήψη μέτρων για τη μετάδοση του

ιού, οι κινήσεις για την κάλυψη άμεσων αναγκών με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα και βεβαίως, το σπουδαίο έργο των ιατρών και νοσηλευτών, που με περίσσευμα γενναιότητας και αφοσίωσης στο καθήκον καταφέρνουν συχνά να καλύπτουν κενά και αδυναμίες του συστήματος.

Η αξία αυτής της κοινής προσπάθειας, αποτυπώνεται μέχρι τώρα στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και στη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα θα κριθεί στη συνέχεια. Τώρα είναι η στιγμή, αλλά και η ευκαιρία, να επενδύσουμε στη συνολική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, ώστε να θωρακιστεί απέναντι σε ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις, αλλά και καταστεί βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό σε μόνιμη βάση.

Κύριο μέλημα, στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να είναι η ανάπτυξη ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο θα συμβάλει στην αποδοτικότερη και πιο ορθολογική λειτουργία ολόκληρου συστήματος υγείας, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες με μικρότερο κόστος. Η προσπάθεια αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περνά απαραίτητα μέσα από την ενίσχυση και την αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και σε αυτό της θεραπείας.

Επιτακτική είναι, επίσης, η ανάγκη για ενίσχυση του συστήματος όσον αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, με έμφαση στην αύξηση των μόνιμα διαθέσιμων κλινών και στην ενίσχυση των ΜΕΘ, ώστε η Ελλάδα να φθάσει στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Χρειάζεται, επίσης, επένδυση στην επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων, αλλά και διαδικασίες αξιολόγησης της λειτουργίας τους στη βάση ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, διαφανείς και απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής διοικήσεων και διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Ό,τι έχει επιτευχθεί αυτό το διάστημα, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες αυτής της κρίσης, πρέπει να γίνει παρακαταθήκη και αφορμή, ώστε η επόμενη ημέρα να βρει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας πιο ισχυρό, πιο λειτουργικό και αξιόπιστο.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

* To παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος

Keywords
Τυχαία Θέματα