Καταρρέει η οικονομία της Τουρκίας και ετοιμάζεται για το ΔΝΤ

Στα πρόθυρα της πτώχευσης βρίσκεται η Τουρκία, ενώ η λίρα καταρρέει με τον κορονοϊό να σαρώνει τη χώρα. «Ηλιθιότητα να αποκλείσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ όταν η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας αιμορραγεί τα λιγοστά αποθέματα συναλλάγματος», λένε αναλυτές.

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία, που φέρνει τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Η Τουρκία

βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση στην οικονομία της. Έχει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ανεργίας, των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού αλλά και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 8% έναντι του ευρώ, ενώ χθες Τετάρτη, υποτιμήθηκε ξανά κατά 1,5% έναντι του δολαρίου και 0,9% έναντι του ευρώ.

Η κατάρρευση συνεχίζεται και σήμερα.

Ένα σύνθετο σύνολο παραγόντων βρίσκεται πίσω από τη νέα πτώση του νομίσματος. Η Τουρκία άργησε να αναλάβει δράση για τον κορονοϊό και τώρα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η Τουρκία άρχισε να καταγράφει περισσότερες από 3.000 νέες περιπτώσεις κορονοϊού την ημέρα μετά τις 4 Απριλίου και έχει αναφέρει περισσότερες από 4.000 την ημέρα από τις 8 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέκαθεν υπερηφανευόταν, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιστρέψει ποτέ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ζητήσει δάνειο και το είπε ξανά στις 13 Απριλίου.

Αυτό ώθησε τον Timothy Ash, ανώτερο αναλυτή αναδυόμενων αγορών της Bluebay Asset Management, να γράψει σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές: «Ηλιθιότητα να αποκλείσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ όταν η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας αιμορραγεί τα λιγοστά αποθέματα συναλλάγματος».

Εξετάζοντας το ζήτημα της βοήθειας του ΔΝΤ για την Τουρκία, ο Jason Tuvey, από την Capital Economics, είπε: «Ακόμα κι αν ο κ. Ερντογάν ανοίξει συνομιλίες με το ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη».

Keywords
Τυχαία Θέματα