Επίδομα 800 ευρώ: Τι άλλαξε για ατομικές και επιχειρήσεις, ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στο aade.gr για το επίδομα των 800 ευρώ σε ατομικές και ελεύθερους επαγγελματίες. Τι άλλαξε σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E..

Σήμερα, εκτός απροόπτου βέβαια, θα ανοίξει στην ΑΑΔΕ, στο aade.gr

η πλατφόρμα myBusinessSupport και η αίτηση για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους εργοδότες επαγγελματίες με προσωπικό έως 20 άτομα, που θα πάρουν το επίδομα 800 ευρώ.

Η αλλαγή που έγινε τις τελευταίες μέρες είναι ότι για το επίδομα των 800 ευρώ μπήκαν και νέες επιχειρήσεις, καθώς αρχικά θα το λάμβαναν μόνο όσες είναι ατομικές ή απασχολούν έως 5 άτομα. Τελικά θα το λάβουν όσες απασχολούν έως 20 άτομα.

Σε περίπτωση εταιρείας, το επίδομα των 800 ευρώ καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο.

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης ενώ η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ θα γίνει μετά το Πάσχα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εφαρμογή μέσα στο myBusinessSupport, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου θα γίνεται η αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις με έως πέντε άτομα προσωπικό.

Προϋπόθεση για τους επαγγελματίες-ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι να απασχολούν έως 20 άτομα προσωπικό, ενώ δεν θα καταβληθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Ειδικότερα, στην επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Όπως έγινε γνωστό θα δοθεί σε αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους.

Ειδικότερα η ρύθμιση προβλέπει:

-την επέκταση του μέτρου της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλέπεται σήμερα.

Σημειώνεται ότι χθες ξεκίνησε καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, ξεκινάει από την Μεγάλη Τετάρτη για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή.

Σύμφωνα λοιπόν, με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από αύριο, 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου.

Έπειτα, θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις πληρωμών, οι οποίες είναι οι εξής:

Β΄ φάση: από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου

Γ΄ φάση: από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή και έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων σε τρεις φάσεις των 10 ημερών, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει το υπουργείο Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα